HANGİ ÇİFTÇİ KADINLAR (15 EKİM DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ)

Çiftçi Çiftlikten yola çıkarak çiftçi aileleri tarımsal işletme sayıldığından doğal bir iş süreci ve departmanlara bakalım derim.

Sağım yapan Kadın – Sütü teslim eden Erkek
İneğe bakan Kadın – Girdiyi alan Erkek
Seraya bakan Kadın – Hale götüren Erkek
Hasadı yapan Kadın – Pazarlamayı yapan Erkek
İşin ne zaman yapılacağını bilen Kadın – Gerekli malzemeleri temin eden Erkek
Bu şekilde sürüp gider bu liste ancak kadar bir örnekten anlaşılacağı gibi
Üretim, personel, organizasyon, planlama Kadın da
Satış, pazarlama, satın alma bilgi edinme Erkek te
Asıl üretim kadında olduğu için asıl yeni tekniklerden haberdar olması gereken, hasat yöntemlerini bilmesi bilinçlenmesi gereken kesim kadın.
Ancak hala hep geri planda duran kendi adına ait hatlı bir cep telefonu olmayan kadınlar, kadın çiftçiler.
TÜİK Raporlarına göre 2012 Ağustos ayı verilerine göre toplam istihdamda kadın payı yüzde 25.6. Ayrıca istihdam edilen kadınların yüzde 42'si istihdam edilen erkeklerin ise yüzde 18,6'sı tarım sektöründe yer almakta.
Bu bir firmada çalışan kadın işçilerin sayısı mıdır? Yoksa kendi ailesinin bahçesinde tarlasında çalışan kadında bu rakamın içinde var mıdır?
Ben söyleyeyim kendi ailesinin bahçesinde çalışan kadın “Ev Hanımı” sayılıyor.
Sayılmayan kadın çiftçilerin sayılanı bile kadın istihdam ının yüzde 42’si. O kadar çok yani. 
Bütün bunlardan yola çıkarak, tarım sektörü hızla değişmeye gelişmeye devam ederken günü olan ama kendisi sayılmayan kadın çiftçilerimize gelecekte el ele yürümek hedefiyle yeni çalışmalarımızda hedef kitle olarak belirlemeye karar verdik.
15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar gününü daha anlamlı kutlayacağımız yıllar için kolları sıvıyoruz.
Zor ama sonucu güzel günler bizi beklemekte. Tarimsalpazarlama.com u her daim takip ettiğiniz için gücünüzden güç alıyoruz. 
Teşekkür ederiz. 
Tülin Akın / Tarimsalpazarlama.com

TÜLİN AKIN

2004 yılında öğrenciyken kurduğu Tarimsalpazarlama.com ile Türkiye`nin ilk ve önde gelen iletişim, e-öğrenme networkü ve e-ticaret medyasını hayata geçirdi. 2007 de İhracatın Yıldızlarında e-ihracat birincilik ödülü aldı. Tarımsal Bankalarla birlikte Çiftçi Kredi kartlarını modelleyerek, çiftçinin zarar görmeden finans kaynağı bulmasını sağladı ve bunları anlatmak için 12.000 köy ziyareti gerçekleştirdi. Vodafone ile birlikte Çiftçi Kulübü nü kurdu ve Çiftçiye özel SMS ve Uygulamalarla 1 milyon 400 bin çiftçinin ve ailesine bilgi ve hizmet ulaştırarak tarımda erken uyarı bilgilendirmeleri ile yaşam tarzlarını değiştirdi. Intel`in desteklediği, okuma yazma bilen herkesin kullanabileceği ve bilgi, iletişim, pazarlama, ihtiyacı olan konularda uzmanlara soru sorabilmeyi sağlayan bir Çiftçi Bilgisayarı yazılımı ürettirdi. Kırsal Alanda Su Bilincini geliştirmek ve Traktör Kazalarını önlemek amacıyla da Sosyal Sorumluluk projeleri gerçekleştirdi. 2012 Türkiye Ziraatçılar Derneğinden Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü, 2013 Sabancı Vakfından Türkiye`nin Fark Yaratanı, 2013 JCI - TOYP Dünya`nın 10 başarılı Genci Girişimcilik ödülü, 2103 Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü, 2013 Garanti - KAGİDER Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülü almış, JCI ve ICC-WCF tarafından 2014 yılında Nobel`e aday gösterilmiştir.`TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri` ve `Tarımsal Pazarlama` şirketlerinin Kurucu Ortağıdır.
» Tüm Yazıları
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.