TARIM SÜBVANSİYONLARI SONA ERİYOR

Dünya, tarım sübvansiyonları konusunda kararını verdi. Kenya'nın Başkenti Nairobi'de gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 10. Bakanlar Konferansı, tarım ürünleri ticaretinde eşitsizliklere yol açan sübvansiyonların kaldırılması yönünde alınan kararla sonuçlandı.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Konferansı'nda varılan anlaşmaya göre;

Adil olmayan bir şekilde dağıtılan tarım sübvansiyonları (özellikle buğday unu, süt ürünleri, şeker) ve tarım ihracatını destekleyen diğer uygulamalar, gelişmiş ülkeler tarafından hemen, gelişmekte olan ülkeler tarafından ise 2018 yılı sonuna kadar sonlandırılacak.

Pamuk sübvansiyonları en hızlı şekilde ortadan kaldırılacak.

Kalkınmakta olan ülkelere verilen gıda yardımlarının yerel piyasadaki üreticilere zarar vermeyecek şekilde yapılması güvence altına alınacak.

En az gelişmiş ülkelerdeki ihracatçıların uyması gereken kurallar sadeleştirilecek.

En az gelişmiş ülkelerdeki işletmelerin DTÖ'nün 164 üyesi (Afganistan ve Liberya'nın DTÖ'ye katılımı onaylandı) ile hizmet ticaretini kolaylaştıracak olanaklar sağlanacak.

Aşamalı olarak uygulamaya konulacak kararlara uyum için gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere daha uzun süreler tanınıyor.

Nairobi'deki Bakanlar Konferansı'nda, 1996 tarihli Bilgi Teknolojisi Anlaşması'nın (ITA) güncellenmesine yönelik müzakereler de sonuçlandırıldı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte oyun konsolları, GPS'ler ve bazı medikal cihazlar da dahil olmak üzere toplam 1,2 trilyon avroluk hacme sahip bilgi teknolojisi ürünlerinin ticaretinde tarifeler kaldırılacak.

AB'den güçlü destek

Özellikle Afrika ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiren tarım sübvansiyonlarına ilişkin kararlar, ihracatta rekabet eşitliği sağlayacak olması açısından Avrupa Birliği tarafından da olumlu karşılandı.

15 Aralık'ta Nairobi'de düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 10. Bakanlar Konferansı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen AB Dışişleri Konseyi toplantısında, yeni AB ticaret ve yatırım politikası ile uyumlu, güçlü ve kural temelli çok taraflı ticaret sisteminin desteklenmeye devam edildiği vurgulandı.

AB Komisyonu'nun DTÖ kapsamında yaşanan gelişmeler ile ilgili bir sunum yaptığı toplantıda, Bilgi Teknolojileri Anlaşması'nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin sonlanmasını takiben AB Komisyonu'nun yeni paket üzerine değerlendirmeleri paylaşıldı. Konsey kararları kapsamında yeni AB ticaret ve yatırım politikası ile uyum içerinde güçlü ve kural temelli çok taraflı ticaret sisteminin desteklenmeye devam edildiği vurgulandı.

Küresel ticaret alanında günümüz ve geleceğin zorluklarına cevap oluşturabilmek için anlaşmazlıkların çözümü sistemi öncelikli olmak üzere çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesi gerektiği belirtilen toplantıda, AB - Kanada Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması da ele alındı. Müzakereleri Eylül 2014'te tamamlanan anlaşma konusunda, Dışişleri Konseyi tarafından AB Komisyonu'na verilen müzakere yönetmeliklerinin üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması kararlaştırıldı. Anlaşma metninin hukuki incelemelerinin ve çeviri işlemlerinin ardından imza ve onay süreçlerinin tamamlanması bekleniyor.

Gıda Hattı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.