AB'DE KİŞİ BAŞI TARIMSAL GELİR DÜŞÜŞTE

İlk tahminlere göre Avrupa Birliği'nde (AB) tarımsal gelir 2014 yılına kıyasla 2015 yılında %0,6 oranında, tarım işçilerinin geliri de %1,8 oranında düştü. Sonuç olarak AB'de işçi başına düşen tarımsal gelir 2015 yılında %4,3 oranında düştü.

Avrupa Birliği Üyesi Ülkeleri genelinde bir önceki yıla kıyasla 2015 yılı işçi başına düşen tarımsal gelirin farklı oranlarda olsa da 13 Üye Ülkede yükselmesi, 15 Üye Ülkede ise düşmesi bekleniyor. Bu bilgiler, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat tarafından yayınlanan ilk tahminlere göre hazırlandı. Ayrıca bu bilgiler, AB Üyesi Ülkelerdeki yetkili makamlar tarafından sağlanan verilere dayanıyor.

İşçi başına düşen tarımsal gelir en çok Hırvatistan'da artarken en çok Almanya'da düşüyor!

Bir önceki yıla kıyasla işçi başına düşen tarımsal gelir en çok Hırvatistan (+%21,5), Letonya (+%14,3), Yunanistan (+%12,1), Fransa (+% 8,8) ve İtalya'da (+%8,7) artarken en çok Almanya (-%37,6), Polonya (-%23,8), Lüksemburg (-%20,0), Danimarka (-%19,7), İngiltere (-%19,3) ve Romanya'da (-%19,2) düştü.

2010 ve 2015 yılları arasında AB'de işçi başına düşen tarımsal gelirin %0,8 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bu süre zarfında işçi başına düşen tarımsal gelir başta Bulgaristan, Macaristan ve İtalya olmak üzere 15 ülkede artarken başta Finlandiya ve Almanya olmak üzere 13 Üye Ülkede düştü.

En fazla düşüş şeker pancarı, mısır ve sütte yaşandı!

2014 yılına kıyasla 2015 yılı AB tarımsal üretim değerinin, hayvansal üretim değerindeki önemli düşüş (-%5.9) ve tahıl üretim değerindeki küçük düşüş (-%0,3) birleşince oluşan girdi maliyetlerindeki düşüş nedeniyle nominal olarak %2,5 oranında düşmesi bekleniyor.

Hayvansal üretim değerindeki düşüşün ana nedeni süt (-%14,9) ve domuz etinin (-%8,9) değerinin düşmesidir. Bu düşüş, sığır (+%4,3), koyun ve keçi (+% 3,2), yumurta (+%2,1) ve kümes hayvanları etindeki (+%1,1) artışla dengelenmeye çalışıldı.

Bitkisel üretime gelince şeker pancarı (-%26,0), mısır (-%24,5), yem bitkileri (-%7,6), yağlı tohum ve yağlı meyve (-%5,3), arpa (-%1,8), bulgur ve kavuzlu bulgur (-%0,6) değerindeki düşüş zeytinyağı (+%13,3), taze sebze (+%12,1), meyve (+%7,3) ve şarabın (+%2,5) değerindeki artışla neredeyse dengeleniyordu. Şeker pancarı ve mısır değerindeki düşüşün nedeni ise bazı AB Üyesi Devletlerinde yaşanan kuraklıklardır.

Gıda Hattı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.