Gıdada sahtekarlık bitmek bilmiyor. Aşağı yukarı senede bir Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından afişe edilen sahtekarlar, başka bir isimle sahtekarlıklarına devam ediyorlar.
Yine yüzlerce gıda örneğinde hile tespit edildi. Millet olarak hemen unuttuğumuz için, sahtekârlar, yılmadan işlerine devam ediyorlar.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, yapılan kontroller sonucunda süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen aralarında yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak, olmak üzere 86 parti ürüne ait bilgileri kamuoyu ile paylaşıldı. Süt ürünlerinde ağırlıklı olarak bitkisel yağ, jelatin, nişasta bulunuyor.
Et ve et ürünlerinde de laboratuar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen aralarında sucuk, pide harcı, köfte, çiğ kırmızı et, salam, sosis, jambon, rosto, döner, kavurma, kebap çeşitleri, kanatlı eti ürünlerinin bulunduğu 111 parti ürüne ait bilgiler duyuruldu. Lahmacunda at eti, köftede sakatat, sucukta da baş eti ve soya tespit edildiği aktarıldı.
Duyuru oldukça uzun. PDF formatındaki dosya elli sayfadan fazla. Takviye edici gıdalar ve benzer ürünlerde insanın hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş 25 ürüne ait bilgiler de bulunuyor. Örnek olarak, ballı bitkisel macun ve bitkisel gıda takviyelerinin içerisinde sıklıkla ilaç etken maddelerine rastlanıyor.
Bitkisel yağlarda da taklit ve tağşiş yapılan 94 parti ürüne ait bilgiler paylaşıldı. Bunların arasında zeytinyağı ve ayçiçeği yağının bulunduğu görüldü.
Balda da taklit ve tağşişle üretilen 13 parti ürün açıklamada dikkati çekti.
Alkolsüz içeceklerde 8, kahvede 2, çikolatada 4, enerji içeceğinde 3, şekerli mamullerde 2, alkollü içkilerde 6, baharatta da 1 parti ürününe ait bilgiler kamuoyuna duyuruldu.
Yüzlerce ürün var hileli gıdalar arasında. Et ürünlerinde en fazla rastlanan tek tırnaklı eti veya ar eti. Yine lahmacun malzemelerinde de bu at ve eşek etine daha fazla rastlanıyor. Yine sakatat da en fazla kullanılan hile ürünlerinden. Sucuk ve salam gibi et ürünlerinde de kanatlı eti sıklıkla kullanılmış. Diğer yandan köfte ve sucuklarda hayvan beslemede kullandığımız soya küspesi de epey kullanılmaya başlanmış. Bir işletme haftada soya küspesi kullanarak 10 ton köfte yapsa ve 30 liradan satsa, masrafları çıktıktan sonra cebine 200 bin lira kalır. Böyle bir işletmeyi elli defa kapatsanız yine açar.
Hileli süt ürünlerinin hemen tamamında bitkisel yağ tespit edilmiş. Tamı tamına yüzde yüz kazandırıyor.
Malum zeytinyağı çok pahalandı. 5 liralık kanola yağı ile karıştırılmış hep. Bire üç kazanmış sahtekarlar.
Sahtekar balcıların hemen tamamı mısır şurubu kullanarak bal yapmış veya arılara yaptırmış. Bu sene bal veriminin düşüklüğü dikkate alınırsa adamların çok para kazandığı ayan beyan ortadadır.
Hileli gıdalar saymakla bitmiyor. Şeytanın aklına gelmeyecek garip uygulamalar var. İnsanoğlu yemeden içmeden duramaz. Bunu bilen sahtekarlar, her yıl memleket değiştirip insanımızı sahte ürünlerle zehirlemeye devam ediyorlar. işin kötüsü çok para kazandıkları için dostları da oldukça çoktur.