Ödemişli patates üreticileri, Ödemiş'te üretilen patateslerde de mildiyö hastalığının etkili olduğuna ilişkin açıklamalara tepki gösterdi.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar’ın Niğde'de olduğu gibi Ödemiş ve Nevşehir’de de patates üzerinde mildiyö hastalığının etkili olduğuna dair açıklamaları Ödemişli patates üreticilerini ayağa kaldırdı. Ödemiş’te geçen yıl yaşanan don felaketinde 300 bin ton ürünün tarlada kaldığı, mildiyö hastalığının bu yıl Ödemiş’te etkili olduğu şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden ziraat mühendisi Özkan Akgün, fiyatlardaki yükselmenin ülke genelindeki üretimin yüzde 60 oranında azalmasından kaynaklandığını vurguladı.
Patates fiyatlarındaki yükselişin üreticinin üretimden uzaklaşmasından kaynaklandığını aktaran Akgün, şunları söyledi: “Patatesin geçmişte marketlerde aşırı pahalanmasının tek nedeni Ödemiş'te 300 bin ton patatesin toprakta donması değil, 2012'den sonra tüm ülke patates üretiminin yüzde 60 oranında düşmesi ve sonrasında gelen patates tekelciliğidir."
Türkiye’de, Ödemiş patatesinin üretim payının yüzde 10 olduğunu anlatan Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Niğde ise yüzde 25 pay alır. Ülkemizde patatesin fiyat artışının iki önemli ayağı var. Birincisi küçük ve orta ölçekli binlerce patates üreticisinin 2012 yılından sonra üretim yapamaması. İkincisi de 35 milyon dolarlık elit, anaç ve sertifikalı tohumluk dış alımına ödenen döviz ve patates üretim maliyetindeki yüzde 50 paya sahip sertifikalı tohumluklardaki 2013’den itibaren aşırı artışı. Aslında bu iki ana neden kendi içinde birbirini tetikliyor ve etkiliyor. Zira üretim maliyetinin yarısını oluşturan tohumluk üzerine, tarla kirası, mazot, taban gübresi gibi ilk yatırımlar, tüm maliyetin dörtte üçünü oluşturuyor ve an baştan bu giderleri karşılayabilmek gerekiyor. Bir de tüm bunların üzerine binen sermayeye bağlı üretim ve aynı anlayışın uzantısı pazarlama taktikleri. Sonuçta doğal olarak market fiyatlarını tavan yaparken, küçük ve orta ölçekli üretici maliyetlerini ancak kurtarabiliyor.” dedi.
Haberturk