İKLİM ŞAŞIRDI

Geçtiğimiz Perşembe günü, Ocağın 18'inde yurdun değişik yerlerinde meydana gelen hava olayları şaşırtmaya devam ediyor.

Son zamanlarda iklimin yöresel etkileri daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaya başladı.

18 Ocak 2018 tarihli iklim olaylarına şöyle bir göz atacak olursak, iklimin çok fazla değişkenlik gösterdiğine şahit oluyoruz: Zonguldak'ta sabah saatlerinden etkili olan rüzgâr akşam saatlerinde etkisini artırdı. Şiddetli rüzgar, liman içerisi olmasına rağmen fırtına nedeniyle dalgaların boyu 10 metreyi bulurken mendireği aşan dalgalar ilçe merkezine girdi. Kozlu İlçesinde bulunan sahil yolu trafiğe kapandı. Sahildeki bir kafe kullanılmaz hale gelirken çöpler çevreye yayıldı. Saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Antalya kent merkezi ve bazı ilçelerde hayat olumsuz etkilendi. Fırtına nedeniyle enerji nakil hatlarında kopmalar meydana geldi. Bazı ilçelere ve mahallelere uzun süre elektrik verilemedi.

Balıkesir'in Ayvalık ve körfez ilçelerinde etkili olan şiddetli rüzgâr hayatı olumsuz etkiliyor. Ayvalık'ta; gece boyu yağmurla etkili olan lodos, sabah saatlerinde yerini günbatısı-karayel rüzgârlarına bıraktı. Yaklaşık 2 saat süresince etkili olan bu rüzgâr nedeniyle Ayvalık'ın merkezinde deniz kıyısındaki çay bahçeleri zarar gördü. Saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtınayla İzmir'in önemli noktalarından Alsancak Gündoğdu Meydanı kıyısında, yükselen deniz taştı. Dev dalgalar oluşurken, sular, cadde ve sokakları göle çevirdi. Antalya'da da belli bölgelerde etkili olan fırtına ve yağmur, seralarda önemli zararlara sebep oldu.

Türkiye'nin en önemli geçiş güzergâhlarından birisi olan Bolu Dağı D-100 karayolu ve TEM Otoyolu kesimlerinde öğle saatlerinde başlayan kar yağışı, akşam saatlerinde de şiddetini artırarak devam ediyor. Özellikle yüksek kesimlerde etkisini giderek artıran kar yağışı nedeniyle sürücüler zor anlar yaşıyor. Çanakkale'nin Lâpseki ilçesi Dumanlı mevkiinde iki gün önce bastıran yoğun kar yağışı nedeniyle köy yollarında kısa süreli de olsa ulaşım aksadı. Kar kalınlığı 20 cm'ye ulaştı. Yine benzer şekilde doğu Anadolu bölgesinin bazı yörelerinde yoğun kar yağışı nedeniyle köy yolları kapandı. Bazı illerde okullar tatil edildi.

Türkiye'nin bazı bölgeleri beklenmedik yağış alırken önemli bir kısmında kuraklık devam ediyor. İki seneden beri kış yağışlarının zayıflığı, göl, gölet ve baraj gibi su depolama alanlarında su yetersizliğini sıklıkla gündeme getiriyor. Temelde ana su kaynağını kar oluşturmaktadır. Özellikle yüksek rakımlarda biriken ve yığılan kar, su depolama alanlarının en önemli kaynağını oluşturmaktadır. Anadolu'nun önemli bir kısmına eskisi gibi kar yağmıyor. Dolayısıyla yağmur şeklindeki yağışların önemli bir kısmı yüzey akışıyla kaybolup gidiyor. Kuyu sularının daha derine inmesi de kar yağışının azalmasından kaynaklanmaktadır. Amerika'nın uzay araştırmaları merkezi NASA'nın tespitlerine göre, Türkiye'de küresel ısınma nedeniyle daha az kar yağışı meydana geleceği tahmin edilmektedir. Buna karşın, daha fazla fırtına ve fırtınayla birlikte kısa süreli aşırı yağışların artması beklenmektedir. Yıllık toplamda yağış miktarı düşmekle birlikte, belli dönemlerde meydana gelecek yağışların sel ve benzeri doğal afetlere yol açacağı tahmin edilmektedir.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.