TURUNÇGİL YEŞİLLENME HASTALIĞINA KARŞI ADANA`DA ÇİFTÇİLERİN ÇIĞLIĞI

Dünya genelinde 33 ülkede tespit edilen narenciyede yeşillenme hastalığı, Adana'da üretilen 3 milyon 200 bin ton narenciyede çiftçilerin dikkatini çekiyor. Adana çiftçileri, hastalığın yayılmasını engellemek için karantina önlemlerinin arttırılmasını, Kıbrıs'tan ülkelerine narenciye ürünlerinin girişinin durdurulmasını ve transit geçişlerin yapılmamasını talep ediyor.

Narenciye yeşillenme hastalığı, Asya turunçgil psillidi adlı bir tür böcek aracılığıyla geniş alanlara yayılabilen turunçgil hastalıkları arasında önemli bir yer tutuyor. Halihazırda dünya genelinde 33 ülkede görülen ve en yakın zamanda Kuzey Kıbrıs'ta tespit edilen bu hastalık için karantina tedbirleri alınmaktadır.

Ülkemizde de bu hastalığa karşı tedbirler alınmakta olup, Adana'da üretilen 3 milyon 200 bin ton narenciyenin çiftçiler tarafından konuyla ilgili bir çağrı ile duyurulmuştur.

Turunçgil yeşillenme hastalığının yayılması durumunda, Türkiye'nin ekolojik şartları göz önüne alındığında, zararlı böceklerin yüksek popülasyon düzeyine çıkarak ağaç ölümleri ve büyük miktarda ürün ve ihracat pazarı kayıplarına neden olabileceği belirtilmiştir.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hastalığın yayılmasında rol oynayan zararlıların, bitki üretim materyalleri, turunçgil bitkilerinin yeşil bölümleri ve işlenmemiş meyve ticaretiyle taşındığını vurgulayarak, "Ülkemizde bu hastalık henüz görülmedi, ancak dünya genelinde 33 ülkede tespit edildi. Turunçgil yeşillenme hastalığı, Akdeniz meyve sineğinden daha tehlikeli. Bu hastalığa karşı bir ilaç bulunmamakta, dolayısıyla önleme şansımız yok. 33 ülkede karantinaya alındı, ülkemizde de karantina tedbirleri bulunmakta" dedi.

Ayrıca, Kuzey Kıbrıs'tan Türkiye'ye narenciye ürünlerinin girişinin engellenmesi ve transit geçitlerin durdurulması gerektiğini savunan Doğan, "Şu anda iki firma Kıbrıs'tan Türkiye'ye narenciye getirmekte. Tarım Bakanlığı tarafından Kıbrıs'ta kontroller yapılıyor, ancak bu önlemler tır ve kamyonlar bahçe içerisine girdiğinde etkisiz olabilir. Bu nedenle, bu böceklerin ülkeye girmesini engellemek için daha sıkı tedbirler alınmalı" şeklinde konuştu.

Adana'nın önemli bir narenciye üretim merkezi olduğunu vurgulayan Doğan, hastalığın Adana'da görülmesinin ekonomiye ciddi zarar verebileceğini ve bu durumun milyonlarca insanı etkileyebileceğini belirtti.

iha.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.