SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN ÖNÜNÜ AÇIYOR: MANTAR-BİTKİ SİMBİYOZU, MAHSULÜN DAYANIKLILIĞINI ARTIRMAK İÇİN UMUT VERİCİ BİR ARAÇ SUNUYOR

Araştırmacılar, yağlı tohum kolza bitkilerine zararlı böceklerle mücadele etme kabiliyetiyle bilinen bir mantar türü aşıladı. Faydalı mantarlar ve ekin bitkileri arasındaki ilişkiden faydalanmak, bitkilerin dayanıklılığının artırıldığı ve geleneksel/kimyasal pestisitlerin ekolojik ayak izinin en aza indirildiği yeni bir tarım çağını başlatabilir.

Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, normalde doğada yetişen ve böcekleri öldüren bir mantar türünün, benzersiz bir simbiyotik ilişkiyi teşvik ettiği yağlı tohum kolza bitkilerine başarılı bir şekilde aşılanabileceğini göstermiştir. Bu keşif, ürün koruma ve verimliliği arttırmak için faydalı mantarların gücünden yararlanmanın büyük bir potansiyel taşıdığı sürdürülebilir tarımın geleceğine doğru atılmış bir adımdır.

Araştırmacılar, zararlı böceklerle mücadele yeteneğiyle bilinen bir mantar türü olan Beauveria bassiana'yı kullandılar. Genellikle mahsullerin yapraklarına püskürtülen bir biyopestisit olarak kullanılır. Bu biyopestisitler dünya çapında kullanılmaktadır, ancak zayıf yönleri UV bozunmasına karşı savunmasız olmalarıdır. Bu durum araştırmacıları, benzersiz bir simbiyotik ilişkiyi teşvik etmek için yağlı tohum kolza bitkilerini mantarla aşıladıkları alternatif bir yaklaşım keşfetmeye yöneltti.

"Bitki dokusu içinde endofitik olarak yaşayabilen Beauveria bassiana'nın ürün korumadaki potansiyelini ortaya çıkarmak için bir yolculuğa çıktık. Bu şekilde zararlılara karşı doğal bir savunma mekanizması oluşturmayı hedefledik" diyor çalışmanın ilk yazarı Turku Üniversitesi Biyoçeşitlilik Birimi'nden Docent Anne Muola.

Başarılı Simbiyoz Flavonoid Biyosentezinde Artışa Neden Oldu

Araştırmacılar, mantar ve yağlı tohum bitkileri arasında endofitik bir ilişki kurarak bir çığır açtılar. Mantarın bitki dokusunda büyümesi, flavonoid biyosentezinde ve antioksidan özellikler de dahil olmak üzere birçok bitki yararı için bilinen bileşiklerde kayda değer bir artışı tetikledi.

Turku Üniversitesi Biyoçeşitlilik Birimi'nden Akademi Araştırma Görevlisi Benjamin Fuchs, "Bulgularımız, mantar ve bitki arasındaki etkileşimin, mantar davetsiz misafirine karşı bir savunma tepkisinden ziyade, gelişmiş metabolit üretimi şeklinde olumlu bir tepkiyi teşvik ettiğini göstermektedir" diyor.

Yağlı tohum kolza bitkisi tarafından üretilen ve antioksidan özelliklerinin yanı sıra UV koruması, çiçek pigmentasyonu ve otçul caydırıcılığındaki rolleriyle tanınan flavonoidler, çalışmanın sonuçlarının merkezinde yer aldı.  Araştırmacılar bundan sonra, bu özel mantarın çevresel stres faktörlerine karşı bitki dayanıklılığı üzerinde ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu ve mahsul kalitesini nasıl etkilediğini bulmayı hedefliyor.

Tarımda Mikropların Kullanılması Kimyasal Pestisitlere Olan Bağımlılığı Azaltabilir

"Çalışmamız sürdürülebilir tarım için büyük umut vaat ediyor. Faydalı mikroplar ve mahsul bitkileri arasındaki ortak yaşamı benimseyerek, kimyasal pestisitlere bağımlılığı azaltan yeni bir tarımsal uygulamalar çağını başlatıyoruz" diyor Fuchs.

Araştırmacılara göre, bu çalışmada ortaya konan gibi organizmalar arasındaki ortaklıklar, toplumun ekolojik ayak izini en aza indirirken gıda arzını güvence altına almaya çalıştığı tarımın geleceğine bir bakış sunuyor.

Fuchs, "Mikropların bitki sağlığındaki rolünün giderek daha fazla kabul görmesi ve eldeki gelişmiş biyoteknolojik araçlarla birlikte, akıllı ve sürdürülebilir bir yolda ürün dayanıklılığını ve kalitesini optimize edecek yenilikçi yaklaşımlar için zemin hazırlanıyor" diyor.

Çalışma, AB'nin Horizon Europe programı kapsamındaki EcoStack projesinin bir parçasıdır. Araştırma makalesi saygın Pest Management Science dergisinde yayınlandı.

utu.fi
  • Site Yorumları
  • Facebook Yorumları Facebook Yorumları
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazılmadı. İlk yazan siz olabilirsiniz.