Sorgun 1. Tarım Hayvancılık Gıda, Sanayi Makine ve ekipmanları Fuarı yapıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası Fuar alanında düzenlenen törende konuşan Vali Abdulkadir Yazıcı, Yozgat’ın ve ilçelerinin dolayısıyla Sorgun’un tarım ve hayvancılık şehri olduğuna dikkati çekti.
Fuarda yeni üretilen tarım aletlerinin ve yeni geliştirilen makinelerin sergilendiğini belirten Yazıcı, “Dünyanın genel gidişatı az emekle, çok ürün elde etme makinelaşma ile verimi artırmaktır. Bu tür fuarlarda verimli artırmaya önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş ise, tarımda makineleşmenin çok önemli olduğunu, bu tarım fuarında buna katkı sağlayacağını söyledi.
Kaymakam Arslantaş şöyle konuştu:
“Fuarlar, ticarete konu mal ve hizmetler ile bunlara ilişkin teknolojik gelişme, bilgi ve yeniliklerin paylaşılması yoluyla pazar genişletme ve geleceğe yönelik ticari ilişkilerin kurulmasını sağlayan önemli platformlardır.
İlçemize büyük katma değer katan sanayicilerimiz, ticari işletme sahiplerimiz bu tür organizasyonlarla ürettikleri veya sattıkları mal ve hizmetleri geniş kitlelere sunma olanağı buluyorlar. Amacımız, bu organizasyonu daha kapsamlı bir hale getirebilmek. Sorgun’u bölgesel ve ulusal ölçekte bir fuar merkezi yapmak.
Sorgun ekonomisi; ticaret, sanayi, tarım ve ulaştırma sektörlerinin bir arada geliştiği çok odaklı bir ekonomidir. Hızlı kara ulaşım olanağı, yapımı devam eden yüksek hızlı demiryolu ulaşımı ve yapılması planlanan havaalanı gibi avantajlar Sorgun’uilimizin tüm yurda açılan kapısı konumuna getirmiştir.
İlçemizin tarım alanları, toprak yapısı, iklim ve diğer doğal koşullar bakımından çok çeşitli ve kaliteli ürün yetiştirilmesine elverişlidir. Sahip olduğu verimli topraklar ve uygun iklim şartları bitkisel üretime son derece elverişlidir.
Aktif nüfus ve işgücünün yüksek değerler gösterdiği, sanayi sektörüne sağladığı hammadde ve sermaye yanında, sağlıklı çevrenin oluşmasına, ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlayan böylesine önemli bir sektörde bölgenin önemli tarım merkezlerinden birinin Sorgun olması, ilçemizde1 incisi düzenlenecek Tarım Fuarının önemi daha da artırmaktadır.
Yarını iyi kurabilmek için dünü ve bugünü iyi anlamak zorundayız. Geçmişte yaşanan acılardan dersler çıkarmak ve benzer acıları tekrar yaşamamak konusunda gerekli hassasiyeti göstermeliyiz. Bugünlerde kardeşlik saflarımızı biraz daha sıklaştırmamız, biraz daha dikkatli ve duyarlı olmamızda yarar var. Demokrasinin haklar ve özgürlükler rejimi olduğu kadar, aynı zamanda sorumluluklar ve yükümlülükler rejimi olduğunu da bir kez daha hatırlamalıyız.
Dinamik genç nüfusumuz, ilçemizin kalkınması için kuşkusuz çok güçlü bir potansiyeli temsil ediyor. Bu potansiyelin istihdamını artırmaya yönelik izlenen stratejiler sayesinde bilhassa gençlerimizin kendi işlerini kurabilmelerinin desteklenmesi, hem daha kaliteli bir girişimcilik ortamının oluşmasını, hem de yeni üretim ve istihdam imkânları sayesinde işsizliğin azalmasını sağlayacaktır.
İşsizlik; sanayi devriminden günümüze kadar gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerin en önemli sorunu olmuştur. Konuya bu kadar önem verilmesinin nedeni, yarattığı ekonomik ve sosyal sorunların çok fazla oluşundan ileri gelmektedir. Birey açısından işsizlik, çalışma gücünde ve isteğinde olup da mesleğine ve yeteneklerine uygun ve gelir getirebilecek bir işe sahip olamama durumudur. Toplum açısından işsizliğin anlamı ise üretimin temel kaynağının bir bölümünün üretim dışı kalmasıdır.
Gelişen teknoloji ve küreselleşmenin de etkisiyle tüm dünyada artış gösteren işsizlik sorunu, bazı bölgelerde yoksullukla birlikte toplumsal bir felakete dönüşebilmektedir.
İlçemiz ekonomisinin ve istihdamının temelinin tarıma dayalı olduğu gerçeği göz önünde dururken, düzenlenecek bu fuarın çarpan etkisiyle de insanımıza sağlayacağı katma değer azımsanamaz.
İnsanlık iktisap ettiği bu kıdemde, idrak ettiği bu yaşta yaşayarak şunu iyi öğrenmiştir: Tahrip ve tahrik kolaydır, tamir ise zordur. Yıkmak basit bir iştir, ama yapmanın şerefinden uzaktır. Tarih, birçok tahripçi gördü. Bunlar yıkmanın kolaylığından yararlandılar. Bozdular, dağıttılar, kırdılar, yaktılar… Ama nefretle anılmaktan başka bir nasipleri olmadı.
Tahripçilerin yanı sıra bir de tamirciler vardır. Tarih boyunca tamirciler iğneyle kuyu kazmak kadar zor olsa da yapmaya, yaşatmaya, korumaya çalıştılar. Onlar insanlık tarihinin hâlâ parlayan yıldızlarıdır. Daima rahmetle anılmakta, yani asırlar sonra da olsa yaşamaya devam etmektedirler.
Bu anlamda Sorgun ilçemizde düzenlenecek Tarım Fuarının ilçemiz tarımı açısından yararlı olması temennisiyle, başta sayın valimiz olmak üzere fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Sorgun TSO Başkanı Üzeyir Arslan, Sorgun 1. Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ilçenin bulunduğu konum itibariye ile etrafındaki ilçelerle beraber tarımın merkezi olması münasebeti ile bölgenin en büyük organizasyonlarından biri olacağına inandığını belirtti.
Başkan Arslan şunları kaydetti:
“Bu tarım fuarını düzenlemekten büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Sorgun’da bir tarım fuarı düzenleniyor olması her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de bilinçlenmenin başlandığını bir göstergesidir. Gerçekleştirdiğimiz Gıda, tarım ve Hayvancılık Fuarı Sorgun ve çevresine dinamizm getirecek bir özelliğe sahiptir. Sorgun’da katılımın çok geniş olacağına inandığımız bu fuara yaklaşık 190 firma katılmış olup, 150 bin ziyaretçi beklemekteyiz. Bu organizasyon ile bölgemizde tarımsal alanda yeni bir hamle yapmış, yeni bir hedef ortaya koymuş alacağız”
Konuşmaların ardından Sorgun Halk Eğitimi Merkezi Folklor ekibinin gösterilerinden özellikle “Kamalı” oyunu büyük beğeni ve alkış aldı.
Konuşmaların ardından dualar eşliğinde açılan Sorgun 1. Tarım Hayvancılık Gıda, Sanayi Makine ve ekipmanları Fuarı ziyaretçiler tarafından gezildi.
Törene, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Yozgat Alay Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Üzeyir Arslan, sivil toplum kuruşlu temsilcileri, çiftçiler ve firma yetkilileri katıldı.
Sorgun Postası