İlk yapılan Uluslararası Beslenme Konferansın’dan 20 yıl sonra, ikincisi bu hafta 19-24 Kasım tarihleri arasında Roma’da yapılacak.
Dünya’da beslenme alışkanlıkları ve besine ulaşma güçlüğü, gün geçtikçe hızlı bir şekilde değişmekte. Yetersiz beslenme ve besine ulaşma zorlukları azalırken obezite daha büyük bir tehlike haline geliyor; o kadar ki dünya çapında obeziteden ölen insanlar yetersiz beslenmeden ölen insanlardan daha fazla. Diyabet ise artık dünya çapında ilk 10 ölüm nedeni arasına girmiş durumda. Bunlarla birlikte tutarsız-değişken hava durumu da küresel çapta gıda için büyük bir tehdit olma yolunda.
ICN2’nin düzenlemesindeki amaç resmi olarak, alınacak kararların ve üretilecek planların uygulanması ve “Roma Beslenme Deklarasyon”unun katılımcı ülkeler tarafından imzalanması olarak açıklandı.
19-24 Kasım, tarihlerinde düzenlenecek olan konferans gelecek yıllar için bir kilometre taşı olmaktan ziyade, beslenme alanında gelecek yıllarda uygulanacak olan politikalar için yol gösterici olacak. Aynı zamanda bu konu ile yakından ilgili, UNICEF, WHO( Dünya Sağlık Örgütü), ve FAO ( Gıda ve Tarım Örgütü) kurumlar bazında orada olacak.
Özel Haber- Mustafa KILINÇ
Mustafa KILINÇ - Özel Haber