BİR MEYVE EN FAZLA NE KADAR BÜYÜR?

Bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu araştırma dev meyvelerin içinde olup bitenlere ışık tutmakla kalmıyor, bitkilerin bu çoğunlukla tatlı meyveleri nasıl ürettiği konusunda öğrenmemiz gereken çok şey olduğunu da gösteriyordu.

Bugüne kadar bilinen en büyük meyve balkabağıdır. 1056 kg ile 2014'te rekor kıran bu meyve doğal ortamda değil, insan tarafından yetiştirilmiştir. Dev meyveler dalında o kadar çok rekor kırılıyordu ki Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları bu konuyu araştırmaya karar verdi.

2012'de Massachusetts yakınlarında bir balkabağının 913 kg ile rekor kırması dikkatlerini çekmiş, bu kadar büyük bir meyve üretmenin nasıl mümkün olduğu araştırılmıştı.

Bu dev balkabağı türünün farklı cinsleri de bulunuyor. Atlantik Devi adlı günümüz balkabağından önceki rekor ise 1904-1976 tarihleri arasında Mamut balkabağına aitmiş. Yüzde 98 su içeren bu meyvelerde şeker ve nişasta oranı düşük olduğu için fazla tatlı olmadığı da biliniyor.

Araştırmacılar dev balkabağının anatomi ve fizyolojisini eski türlerle karşılaştırarak bunların neden dev meyveler ürettiğini bulmaya çalışırken pek çok faktörü de detaylı olarak araştırma kapsamına aldı.

Araştırmanın sonuçları Plant, Cell & Environment adlı dergide yayımlandı. Makalede belirtildiğine göre, bu balkabaklarının dev meyvelerine fazla miktarda karbon taşımak için daha çok sayıda floem oluşturması, bitkilerin kök, yaprak, meyve gibi farklı kısımlarına ne miktarda karbon pompaladığı konusuna ışık tutuyor. Asıl merak edilen konulardan biri de bir bitkinin kaç tane floem üretebileceğine dair herhangi bir limitin olup olmadığını bulmak olarak belirtiliyor.

Uzmanlar meyvelerin büyümesine son veren şeyin ne olduğunu araştırıyor. Floem meyvenin büyüme oranını sınırlarken, belli bir büyüklüğe ulaştığında büyümeyi durduran başka bir faktör devreye girdiğini de belirtiyorlar.

 Hayal Senem Sayan

BBC
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.