ZEYTİN SİNEĞİ İLE MÜCADELE!

Ergin 4-6 mm boyunda, parlak kahve ve bal renklidir. Zeytin sineği, çoğunlukla kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir.

Erginler, toprak sıcaklığının 10 oC'yi bulmasından itibaren, ender olarak nisan başlarında, genel olarak hazirandan itibaren topraktan çıkmaya başlarlar. Yumurta koyma olgunluğuna gelmek için, bir süre civardaki tatlı maddelerle beslenirler. Meyvelerin yumurta konulmaya elverişli hale gelmeye başladığı haziran sonlarında çiftleşen dişiler, öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerine yumurtalarını bırakır. Bir dişi bir zeytin meyvesine ancak tek bir yumurta bırakabilir. Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde bir zeytin meyvesine farklı dişilerce 7-9 adet yumurta bırakılabilir. Yumurta konan yer, bir gün sonra koyu kahverengine dönüşür, buna''vuruk'' denir. Bir dişi hayatı boyunca 200- 250 yumurta koyabilir. Yazın yumurta açılma süresi 18 oC'de 2 gündür. Bu süre sonbaharda 6- 10 güne kadar uzar. Yumurtadan çıkan larva meyve etinde galeriler açarak beslenir. Larva gelişme süresi 15-16 gündür.

Zarar Şekli

Zeytin sineği larva döneminde ve meyve etinde zararlı olur. Larva gelişme süresin de çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, yağ miktarının azalmasına, kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşımaktadır. Zarar oranı normal yıllarda %15-30, salgın yıllarda ise %100'e kadar ulaşabilmektedir.

Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Pupaların yok edilmesi için kış aylarında toprak sürülmelidir.
  • Zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir, kurtlu zeytinler toplanarak zeytinlikten uzaklaştırılır.
  • Zeytin sineğinin sonbahardaki yoğun zararını önlemek için erken hasat yapılmalıdır.

Biyolojik Mücadele

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılmış çalışmalarda, Zeytin sineğinin pek çok doğal düşmanı saptanmıştır. Ancak bunlar, doğada zararlıyı tek başına kontrol altına alacak yoğunluk ve etkinlikte değildir. Bu yüzden özellikle yağlık çeşitlerde yapılacak ilaçlamalarda doğal dengeye daha az zararlı olan bitki koruma ürünleri seçilmelidir.

Biyoteknolojik Mücadele

Kitlesel tuzaklama metodu kullanılarak Zeytinsineği populasyonunun yüksek olmadığı alanlarda (en az 5 ha) Zeytin sineği ile başarılı bir şekilde mücadele etmek mümkünolmaktadır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı

Ergin çıkış zamanları iklim, toprakkarakteri, çeşit vb. etkenlere bağlı olarakdeğişiklik göstermektedir. Bölge farklılıkları dikkate alınarak , meyvelerin yumurta koymaolgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalananZeytin sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilmelidir. Bu nedenle tuzakların haziran ayının ilk yarısından itibarenasılması gerekmektedir. Vuruk sayımları haftada 1-2 kez, ağaçlarıngüney-doğu kısımlarındaki parlak, yağlanmayabaşlamış, flüoresans sarı renkteki en az 1000'er meyvede yapılarak vuruk yüzdesi belirlenir. Yapılan sayımlar sonucunda salamuralıkçeşitlerde %1 vuruk, yağlık çeşitlerde ise %6-8vuruk saptandığında, yer aletleri ile zehirli yemkısmi dal ilaçlaması veya kaplama ilaçlamayapılmalıdır.

 

tarim.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.