Yabancı istihdamına ilişkin politikaların hak ve yükümlülükleri düzenleyen Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı, Türkiye'de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan, bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya görmekte olan, staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan, Türkiye'de geçici nitelikte hizmet sunumu amacıyla bulunan sınır ötesi hizmet sunucusu yabancıları, yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor.
Meclise sunulan tasarıda öğrenimlerini Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinde veya yurtdışında ilgili ülke makamları ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış yükseköğretim kurumunda tamamlayarak mühendis ve mimar unvanını almış olan yabancılar bu Kanuna göre çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleğini icra edebilecekler.
Yabancı mühendislik ve mimarlara da çalışma imkanı getiriliyor.
Yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilen çalışma izni ile çalışabilecek ya da çalıştırılabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çalışma izni alan yabancı uyruklu mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları, Türkiye'de bir aydan fazla kaldıkları takdirde, ihtisaslarına en yakın odaya müracaatla geçici aza olarak kaydolunacak.
Ziraat mühendislerine iş bulunamayan ekonomik bir ortamda yabancı ziraat mühendislerine çalışma izni verilmesi önümüzdeki günlerde tartışılacak konular arasında olacak. Bu alandaki hassasiyet gözönünde bulundurularak kapsam dışında tutulacak bir düzenleme yapılabilir. Halen ziraat mühendisliği yabancıların çalışmasına yasaklanmamakla birlikte, Ülkeninin istihdam ve meslek durumu gözönünde bulundurularak ihtiyaca göre çalışma izni verilebilmektedir. Yeni tasarı ile yabancıların izin almaları kolaylaşıyor.
Kamudan Haberler