Memeliler arasında kuş gribinin yayılmasına dair bir işaret olarak, yeni bir rapor, Teksas'taki bir mandıra çiftliğinde bu bahar ineklerde kuş gribi testi pozitif çıktıktan sonra kedilerin yarısından fazlasının çiğ süt tüketiminden sonra öldüğünü ortaya koyuyor.
Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde yayınlanan rapor, kuş gribinin ülkedeki mandıra çiftlikleri arasında yayılmasına ilişkin soruşturmanın ilk aşamalarını detaylı bir şekilde ele alıyor.
Teksas'taki çiftlikteki kediler, H5N1 olarak da bilinen kuş gribi ile enfekte olduğu belirlenen ineklerden elde edilen çiğ süt ile beslenmişlerdir. Çiftlikteki ineklerin hastalandığının fark edilmesinden bir gün sonra kediler de hastalık belirtileri göstermeye başladılar. Sonuç olarak, kedilerin yarısından fazlası hayatını kaybetti.
Bilim insanları raporlarında, "Kedilerde herhangi bir açıkça görülebilen yaralanma belirtisi olmadan ölü bulundu ve bu kediler, hastalanan ineklerden gelen çiğ süt ile beslenen yaklaşık 24 evcil kedi popülasyonuna aitti." şeklinde belirtmişlerdir.
Ölen kedilerin beyinlerinden ve akciğerlerinden alınan örnekler üzerinde yapılan testler, "yüksek miktarda virüs" olduğunu düşündüren sonuçlar ortaya koymuş ve otopsi sonuçlarında gözlerde ve beyinde "şiddetli sistemik virüs enfeksiyonu ile uyumlu mikroskobik lezyonlar" bulunmuştur.
"ABD Gıda ve İlaç İdaresi, ticari süt tedarikinin güvenli olduğunu belirtmesine rağmen, pastörize edilmemiş büyükbaş hayvan sütünde grip virüsünün tespit edilmesi endişe vericidir çünkü bu potansiyel bir türler arası bulaşma riski oluşturabilir." diye eklemişlerdir.
FDA'nın perakendecilerden kontrol ettiği pastörize süt numunelerinin yaklaşık olarak 5 numunesinden 1'inde H5N1 testi pozitif çıkmıştır; ancak kurum, pastörizasyonun sütteki virüsü öldürdüğünü ve şu ana kadar yalnızca zararsız viral parçaların bulunduğunu belirtmiştir. Yine de yetkililer, Amerikalıları çiğ süt tüketmemeleri konusunda defalarca uyarıda bulunmuşlardır.
CBS News'in haberine göre, virüsün ineklerden kedilere çiğ süt aracılığıyla bulaşması yeni bir durum olmasına rağmen, kedilerin H5N1'e karşı özellikle savunmasız bir tür olduğu uzun süredir bilinmektedir.
ABD Tarım Bakanlığı, virüs salgınlarının görüldüğü çiftliklerde kedilerde ölüm ve nörolojik hastalıkların yaygın şekilde rapor edildiğini belirtmiştir.
Bilim insanları, bununla birlikte, enfeksiyonun sadece sürülerin %15'inde hastalık belirtileri gösteren ineklerde geliştiğini eklemişlerdir. CBS News'in haberine göre, virüs, yaygın ölümlere veya virüsün yabani kuşlardan alınmasından sonra itlaf edilmesi gereken kümes hayvanı sürülerine ciddi zararlar vermiştir.
Son zamanlarda süt çiftliklerindeki kedi enfeksiyonları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerini bu ay kedilerde şüpheli H5N1 vakalarını tedavi eden veterinerler için yeni bir kılavuz yayınlamaya ve virüsten korunmak için solunum cihazı ve gözlük kullanımını teşvik etmeye yönlendirmiştir.
Ajans, kılavuzunda "İnsanların enfekte bir yabani, sokak kedisi veya evcil kediyle temas yoluyla kuş gribi virüsüne yakalanma olasılığının düşük olduğunu, ancak uzun süreli ve korunmasız maruz kalma durumunda bu mümkün olabileceğini" belirtmiştir.
Bu arada sağlık yetkilileri, virüsün süt sığırlarında daha fazla yayılmasını önlemek için çaba sarf etmektedirler.
USDA yaptığı açıklamada, perakendecilerde satılan kıymayı H5N1 açısından test edeceğini ve sığır eti pişirmenin virüsü kontrol altında tutabilme yöntemlerini inceleyeceğini belirtmiştir. Geçtiğimiz hafta kurum, eyalet sınırları üzerinden sevk edilen süt sığırlarına yönelik testleri artırmıştır.
Bir sözcü, CBS News'e yaptığı açıklamada, "30 Nisan itibarıyla 34 süt hayvanı sürüsünün H5N1'den etkilendiğini" ifade etmiştir. Ülke genelinde 26.000'den fazla süt hayvanı sürüsü bulunmaktadır.
phys.org