Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Siirt'te getirisi büyük olan fıstıkçılık üreticilere yeni geçim kapıları aralamaya devam ediyor. Yurt içinde çok tercih edilen Siirt fıstığına talep artınca aralarında Gaziantep ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu bir çok ile fıstık göz aşısı kaleminin gönderiliyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, "Siirt fıstığı son dönemde devletin desteklemeleriyle önemli bir potansiyele ulaştı. Siirt fıstığı sadece iç piyasasında değil, çok sayıda ilde de tür çeşidi olarak dikiliyor. Siirt'te bölgenin sıcaklığı ve ağaçların gelişmişlik durumları dikkate alınarak aşılama çalışmaları sürüyor. Aşılama Siirt çeşidi aşılandığında fıstığının ürün kalitesi ve verim miktarını artırıyor. Fıstığın yan ürünlerinden de çiftçilerimiz para kazanıyor. Bu aylarda göz kalem budaması yapılıyor, fıstık kalemleri bu mevsimde kesiliyor ve il dışına gönderiliyor" dedi.
İYİ REKOLTE BEKLENTİSİ
Siirt Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan da Siirt fıstığının Türkiye'de en fazla tercih edilen fıstık çeşidi haline geldiğini söyledi. Siirt fıstığının il ihracatına önemi bir desteği olduğunu ve bu yıl da iyi bir bir rekolte beklediklerini aktaran Aslan, "Türkiye'nin birçok ilinde fıstık çeşidi üretilerek çiftçilere gelir kaynağı oldu. Siirt'in yanı sıra Batman, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Bitlis, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahraman Maraş, İzmir ve Manisa dahil 15 ilde fıstık kalemi gönderiyoruz. Bir ay boyunca devam edecek aşılama çalışmalarında günde 200 aşıcımız sahada fıstık aşısı yapıyor. Bu da günde altı yüz- bin Siirt çeşidinin aşısı yapılıyor anlamı çıkıyor. Siirt çeşidine yoğun bir talep var" diye konuştu. (AA)