TEKNOLOJİYİ TARIMA ENTEGRE EDECEĞİZ

Sivas Kongresi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda konuşan Pakdemirli, teknolojiyi tarıma entegre etmeye kararlı olduklarını söyledi.

 Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde Sivas Kongresi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,Pakdemirli, dünya tarımını etkileyen en önemli faktörler arasında iklim değişikliği olduğunu söyledi.

'Tarım ve Hayvancılıkta Atılım Modeli Nasıl Kurulacak?´ konusuyla açılacak olan 4. oturumun açılış konuşmasını Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli gerçekleştirecek. Gazeteci Hakan Güldağ´ın moderatörlüğünü üstleneceği oturumda, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, Dimes Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Tarım Bakanlığı Eski Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları konuşmacı olarak yer aldı.

Dünyada, toplam toprak alanının 13 milyar hektar ve bu alanın sadece 5 milyar hektarlık kısmının tarım alanı olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, "Bu alanın da 1,5 milyar hektarlık bölümü, işlenen tarım alanı olarak kullanılmakta ve tarıma elverişli olan bu araziler hızla azalmaktadır. Geleceğin dünyasında, gıda ve tarım, bugünkünden çok daha önemli ve kritik bir noktada olacaktır. Bu sebeple tarımı çok önemsiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, gıdayı kontrol eden, dünyayı da kontrol edecektir" diye konuştu.

YAKIT MALİYETİNİ YÜZDE 90 DÜŞÜRDÜ

Pakdemirli, önümüzdeki süreçte, gıda sorunlarıyla karşılaşmamak için gerekli tedbirlerin alınması, uygun politikaların üretilmesi ve bu kapsamda tarım sektörüne yatırım yapılıp, her türlü yenilik ve teknolojiye en üst düzeyde destek vermenin elzem olduğunu vurguladı.

Verimliliğin en önemli adımının teknolojiyi tarımla birleştirmekten geçtiğine vurgu yapan Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tahminlere göre gıda talebi 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında artacak. Bu talebi karşılamak için, her yıl ortalama en az 80 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı öngörülmektedir. Gelinen noktada, tarım finansmanında, finans kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesi, risk yönetim sistem ve süreçlerinin iyileştirilmesi, yeni ürünler tasarlanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Sonuç olarak tarım 4.0 ile tarımda teknoloji kullanılabildiği ölçüde verimlilik artırılıp, maliyetler azaltabilir ve kalite artırılabilir. Türk tarımı için devrim niteliğinde olacak bir çalışmayla elektrikli traktörü geliştirdik. TAGEM ve özel sektör işbirliği ile geliştirilen prototip, 75 kilowat gücündeki tarla sınıfı olan elektrikli traktör, 4 teker tahrikli manevra ve dümenleme kabiliyetine sahiptir. Saha denemeleri şimdiden yakıt maliyetini yüzde 90 oranında azaltacağını gösteriyor."

"Kırsalda ki Yaşamı Geleceğe Taşıyoruz"

Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın'da Tarımda finansman modelleri, kredilendirme, risk analizleri, Tarımda verimlilik ve kalite yönetimi, inovasyon ve akıllı tarım politikaları ile verimlilik nasıl artırılabilinir?  Akıllı Tarım ile toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, Hayvancılık endüstrisinde yeni modeller , Tohum ıslahı, gübre, zirai ilaçlama, Sözleşmeli Üretim modeli , Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konu başlıklarının ele alınacağı oturumda geçmişten bugüne yapılan çalışmalar ve gelecekte yapılması gerekenlere ışık tuttu. Tülin Akın, tarım alanında yaptığı çalışmaları paylaştı. Çiftçiliğin tercih edilebilir meslek haline gelmesi adına mimarı olduğu Vodafone Akıllı Köy Projesi ile "Kırsaldaki Yaşamı Geleceğe Taşıyoruz" sloganıyla katettiği başarılı çalışmaları anlattı. Kentten köye göç sağlamanın öncelikle iş sağlamakla ilgili olduğunu ve bunun da tarımı teknoloji ile buluşturduğu çalışmalardan geçtiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' da ikinci günü kapanış oturumunda önemli mesajlar vereceği Orta Anadolu Ekonomik Forumu' nun önemli konu başlıklarından biri de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli' nin katılımı ile gerçekleşecek  "Tarım ve Hayvancılıkta Atılım Modeli nasıl Kurulacak" oturumu oldu.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.