Özellikle kışlık sebzelerde görülen tel kurdu ile hasadın ardından kış aylarında kimyasal mücadele yapılmalıdır.
Kışlık sebzelerinde tel kurtları: Havuç, karnabahar, marul, ıspanak, turp ve bu gibi sebzelerde yaprak tel kurtlarına karşı insektisidler ile mücadele yapılmalıdır. Tel Kurtları türlerine göre değişmekte birlikte erginlerin renkleri genelde grimsi veya kahve grimsi veya kahverengidir. Bu kurtlar ekinlerin ve (sebzelerin) köklerini kemirerek büyük zararlara yol açar. Ergin tel kurtları bitkilerin taze yapraklarını yemektedir ancak en büyük zararı larvalar vermektedir. Larvalar bitkinin köklerini kemirerek, kök içine girerek galeri açmak suretiyle beslenirler.
TEL KURTLARINA KARŞI MÜCADELE
Tohum ilaçlaması, fidelik ilaçlaması, tarlada toprak ilaçlaması ve ocak ilaçlaması olmak üzere 4 ayrı zamanda yapılabilir. Patateste zararlı olan telkurdu havuç gb bazı sebzelerde de zararlıdır. Larvaları bitkilerin köklerini kemirmek, kalın kök ve yumruların içine girerek galeri açmak suretiyle beslenir ve zararlı olurlar. Kökleri yenen sebzeler kurur. Mücadelesinde tohum ilaçlaması, fidelik ilaçlaması tarlada toprak ilaçlaması yapılmalıdır. Toprak ilaçlaması, hasattan sonra yapılmalı ve kış aylarında toprakta lavra oluşumu önlenmelidir. Hastalıklı ürün atıkları da tarla dışına atılmalıdır. Kültürel önlemler: Yaz sonu veya sonbahar başında yapılacak toprak işlemesi sayesinde larvaların sıcak ve kurak şartlarda bırakılarak ölmesi sağlanabilir. Ekim nöbetinde, tel kurdu bulunan tarlalarda zarardan aşırı etkilenen konukçular ekilmemelidir. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında en yakın il veya ilçe müdürlüklerine bavvurulmalıdır.
ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER
Çok sayıda bitkide zararlıdır. En çok zarar yaptığı bitkiler arasında patates, soğan, bütün sebzeler, yer fıstığı, pamuk, mısır, buğday, arpa, yulaf, şeker pancarı ve tütün sayılabilir.