Lahana gurubu sebzeleri Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca, ülkemizde ise yılın bir iki ayı hariç bütün yıl boyunca pazarlanmakta ve değişik şekillerde sebze olarak
tüketilmektedir.

Lahana ve Brüksel Lahanasında Görülen Zararlılar
1. Lahana Kist Nematodu(Heterodera Cruciferae F.):
Lahanalarda en çok görülen kist nematodu ikinci larva döneminde köke girer. Köke giren larvalar yaklaşık 21 gün sonra bütün dönemlerini tamamlayarak ergin duruma geçerler. Dişi bireyler yumurtalarını vücutları içerisinde oluşturduktan sonra ölürler, daha sonra yumurtalarını vücutları ile birlikte kist şekline dönüşürler. Oluşan bu kist, yumurtaları olumsuz çevre koşullarına karşı korumaktadır.
Mücadele yöntemi;
Bu nematodla bulaşmadan sonra mücadele etmek zor olduğundan, karantina karantina koşulları uygulanmalıdır ve bulaşık alanlarda 4-5 yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır.
2.Lahana Pis Kokulu Böceği (Eurydema Ornatum L.):
Bu zararlıların ergin ve nimfleri yaprakları sokup emerek beslenirler. Erginleri 6-8 mm boyunda, vücudu parlak siyah, kırmızı veya siyah beyazımsı desenli çok güzel görünüşlü böceklerdir. Genelde 6 büyük siyah leke taşırlar ve yumurtaları silindirik, kirli beyaz ve siyah lekelere sahiptir. Kışı ergin dönemde gizlenerek geçirirler ve ilkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla ortaya çıkarlar. Lahana pis kokulu böceğin emgi yaptığı yerlerde daha sonra açık renkli lekeler meydana gelir. Ayrıca ergin ve nimfler bitkinin yaprakları üzerinde dolaşırken pis koku salgılar ve bitkileri korkuturlar.
3. Lahana Beyaz Sineği (Aleyrodes Proletella L.):
Çok sayıda konukçu bitkiye sahip olan lahana beyaz sineğinin zararı Bemisia tabaci' de olduğu gibidir. Yapraklara emgi yaparak zarar verirse, epidermisi deler ve hücre özsuyunu emerler. Emgi alanı geniş olursa bütün yaprak sararmış halde görünür. Zamanla bitki büyümesi olumsuz etkilenir. Lahana beyaz sineğinin erginleri genellikle limon sarısı renginde olup abdomen, baş ve thorax üzerinde kolayca lekeler ve kanatlar üzerinde iki koyu leke vardır. Larvaları yaprak bitlerinde olduğu gibi ballı maddeler salgılar. Bu salgılar üzerinde funguslar gelişir ve bitkiye zarar verirler.
Mücadele Yöntemi;
Bitkilere gereğinden fazla azotlu gübre uygulanmamalı, fazla sulamalardan kaçınılmalıdır.
4. Lahana Unlu Yaprak Biti (Brevicoryne Brassicae L.):
Unlu yaprak biti 4.3 derece eşik sıcaklığında gelişebildiğinden çok soğuk kış aylarında bile gelişmesine devam edebilmektedir. Zarar şekli diğer yaprak bitlerinde olduğu gibidir ve bu familyaya ait birçok sebzeye zarar verirler. Bitkiler üzerinde beslenebilecekleri yeri ararlarken virüslerin taşınmasını da sağlarlar. Yaprak bitleri oldukça fazla sayıda virüs taşımaktadır.
5. Lahana Gal Böceği (Ceutorrhynchus Pleurostigma Msh.):
Hem erginleri hem de larvaları zararlı olup, larvaların vermiş olduğu zarar daha fazladır. Böcek yumurtalarını ana ve yan köklere, kök boğazına ve kök çevresindeki toprağa bırakırlar. Larvalar konukçu bitkilerin köklerinde urların oluşmasına neden olur. Urlar başlangıçta bezelye büyüklüğünde iken birleşerek tüm kök boğazını kaplayabilir. Genç bitkilerin gelişmesine engel olduklarından lahanalar baş bağlayamaz yapraklar kırılır. Nisan ayından itibaren ortaya çıkmaya başlayan erginleri bitki yaprakları ve saplarıyla beslenirler. Çoğu zaman fideliklerde de önemli zarar oluştururlar.
Mücadele Yöntemi;
Aynı bölgede, bir sonraki üretim dönemde bu zararlıların oluşturacağı zarar düşünülerek, bulaşık bitki artıklar tarladan uzaklaştırılmalı ve yok edilmelidir.

6. Lahana Gövde Piresi (Psylliodes Chrysocephalla L.):
Erginleri parlak siyah renkte ve yaklaşık 4 mm boyundadır. Kış mevsimini ergin ve larva halinde bitki içerisinde açtığı galerilerde geçirir. Yumurtaları konukçu bitki içerisine veya bitki yakınında toprağa bırakır. Lahanalarda gövde içinde beslenen larvlar galeri açarlar. Kışın tarlalarda lahanalaların gövdesinde ve yaprak saplarında küçük delikler görülür, bazen gövdede yarıklar oluşur. Gövde piresinin neden olduğu bu yarıklara giren su donarak bitkilerde oluşan zararı daha da artır ve bitkinin pazar değerinin iyiden iyiye düşmesine neden olur.
7. Lahana Kelebeği (Pieris Brassicae L.):
Lahana kelebeğinin uzunluğu 20 mm kadar olup kanat rengi beyazdır. Erkek bireylerin üst kanatlarında siyah lekeli bir bölge ve alt kanatların ön kenarında siyah bir leke bulunur. Dişilerde buna ek olarak üst kanatlarda üç siyah leke daha vardır. Erginlerin vücut rengi yeşilimsi gridir. Lahana kelebeği kışı pupa devresinde geçirir. Uçma yetenekleri iyi olan lahana kelebekleri, lahana tarlalarının varlığın kendine has kokusu nedeni ile çok uzaklardan algılayabilirler. Erginler çiçek polenleriyle beslenirler ve rüzgara karşı duyarlı olduğundan yumurtalarını rüzgardan korunmuş yerlere bırakırlar.
Mücadele Yöntemi;
Kültürel olarak larvaların küçük iken grup halinde beslendiği 5 cm' ye kadar büyüdükleri zaman gözle görülebildiklerinden, özellikle küçük alanlarda bunları toplayarak yok etmek iyi bir mücadele yöntemidir.

8. Lahana Göbek Kurdu:
Ergin grimsi - sarı, kahve renkli, ortalama 6-8 mm uzunluğundadır. Kanat açıklığı 21-15 mm dir. Ön kanatlar dalgalı renkte, üzerinde açık kahve renkli lekeler bulunur. Arka kanat düz bej rengindedir. Yumurta inci tanesi gibi parlak beyazdır. Açılmaya yakın pembemsi bir renk alır. Yumurtadan yeni çıkan larva krem rengindedir. 4 ve 5. dönemde larvalar pembemsi - krem rengini alır. Olgun larvarının uzunluğu 9-15 mrn dir. Başlangıçta açık sarı renkte olan pupanın boyu 7 - 9 mm arasında değişir. Pupa rengi daha sonra koyulaşarak açık kahverengine döner.
Mücadele Yöntemi;
Tarladaki kurumuş, çürümüş lahana, karnabahar gibi cruiciferae familyası bitkileri toplanıp yok edilmelidir.

9. Lahana Sineği (Delia Radicum L.):
Lahana sineği, lahana kökü sineği, kök sineği veya şalgam sineği olarak çeşitli bilinen Delia radicum, mahsullerin bir zararlısıdır. Lahana kökü sineğinin larvaları bazen lahana veya kurtçuk olarak da bilinir. Yetişkin sinekler yaklaşık 1 cm uzunluğundadır ve gri renklidir, ancak genel ev sineğine benzer.

10. Lahana Yaprak Güvesi (Plutella Xylostella L.):
Ergin 12-13 mm boyunda kanatları saçaklı olup kahverengidir. Yumurta oval, sarımsı yeşil renktedir. Larva olgunlaştığında iki ucu sivri, donuk beyaz renkli olup üzeri kahverengi lekelerle kaplıdır. Genellikle pupa döneminde kışlar. İlkbaharda havaların ısınmasıyla beraber kelebek çıkışları başlar. Erginler gece aktiftir. Dişiler yumurtaları genellikle yaprakların alt yüzüne damarlar boyunca küçük gruplar halinde olmak üzere bırakırlar. Yumurtadan çıkan larva epidermisi delerek gözenekli kalın dokuları yemek suretiyle galeriler açmaya başlar. Yılda 2-6 döl verir
Mücadele Yöntemi;
Lahananın kuvvetli gelişmesini sağlamak için uygun gübreleme, düzenli sulama ve sık sık çapa yapılmalıdır. Hasattan sonra tarlada lahana atıkları toplanıp imha edilmelidir.

11. Kesici Kurtlar (Agrotis Spp.):
Bu böcekler tombul yapılı, siyah, gri, kırmızımsı-kahverengi ve yaklaşık 40 mm uzunluğunda kurtlardır. Toprağın 25 mm derinliğinde bulunurlar. Fidelere veya yeniden dikilen bitkilerin bazı kısımlarında zararlanmalar yapar. Kesici kurtlar yağmurlardan sonra toprak yüzeyine yakın yerlerde daha çok bulunurlar.