Yaklaşan Kurban Bayramında ibadetlerini yerine getirmek amacıyla kurbanlık almak isteyenler pazarlarda fiyat şoku ile karşılaştı.
Her Kurban Bayramı’nda yapılan tartışmalar, bu yıl da başladı. Bayrama sayılı günler kala, kurban fiyatları, kurban derilerinin nereye bağışlanacağı tartışmaları beklenirken çok daha farklı bir tartışma konusu gündeme geldi.
Kurban Bayramı’nın 1. günü olan 4 Ekim Cumartesi, aynı zamanda Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne denk geliyor. Hayvan Hakları dernekleri, kaçıp yola fırlayan kurban görüntülerini ve kasaplığa soyunan eğitimsiz vatandaşları bu bayram görmemek için 4 Ekim’i güzel bir fırsata çevirmek istiyorlar.
83 YILDIR KUTLANIYOR
Hayvan haklarıyla ilgili ilk girişimler 19. Yüzyılda başladı. Bu girişimlerden tam 100 yıl sonra, dünyanın çeşitli kesimlerinden, Hollanda’nın Lahey kentinde toplanan hayvanları koruma örgütleri 1931 yılında 4 Ekim’i, Hayvanları Koruma Günü olarak duyurdular. 1931 yılından beri, 4 Ekim günü hayvan haklarını hatırlatma ve hükümetleri-otoriteleri bu konuda daha etkin davranmaya yöneltecek faaliyetlerde bulunma günü olarak kutlanıyor.
“İBADET VAHŞETE DÖNÜŞMEMELİ”
HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık, “Kurban ibadetine asla karşı değiliz, bizim çabamız ibadetin vahşete dönüştürülmemesi noktasında. Bu konuda her yıl olduğu gibi, bu bayramda da mücadele vereceğiz” dedi.
“İSLAM’A YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER”
HAYTAP, bayram öncesinde; Orman Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, valilikler ve belediye başkanlıklarına çağrıda bulundu. Bu çağrıda “Kurban Bayramı’nda her yıl vicdan taşıyan herkesi ve tüm samimi Müslümanları derinden yaralayan ve yüce dinimiz İslam'a yakışmayan görüntüler oluşmaktadır. Hayvanlar ibadet adı altında bacaklarından vinçlerle asılmakta, kaçmasınlar diye bıçaklanmakta, uygun koşullarda taşınmadıkları için kaçan hayvanlar ise taşlarla sopalarla dövülerek durdurulmaya çalışılmakta, uygun olmayan yerlerde acemi kasaplar tarafından adeta işkence eder gibi boğazlanarak kesilmektedirler" deniliyor.
"5 BİN LİRADAN BAŞLIYOR"
Bülent Tunç, karkas et fiyatının 2010 yılında 19 lira ve yem fiyatlarının 28 lira olduğunu belirterek, "Yem fiyatları bugün 52 lira. Hayvancılık çok zahmetli bir iş. Kasaplarda fiyat artışları 5 liraya yükseliyor. Kıyma fiyatı ülke genelinde 28 lira, kuşbaşı 30-32 lira aralığında. Et Balık Kurumu'nda fiyatlar daha düşük" dedi.
Tunç, Türkiye genelinde kurbanlık fiyatlarını şöyle sıralıyor: "Bugün büyük başta 5 bin liradan başlıyor 10-13 bin liraya kadar, küçük baş 450-500 liradan 1 - 2 bin liraya kadar yükseliyor. Geçen yıla oranla ortalama yüzde 15 zamlı satılıyor. Üretici özellikle ithalat sürecinde zarar ediyor. İthalat çığırtkanlığı yapılmamalı. Üretim yapılmalı diye açıklamalar yapıyorlar, bu da üretimin bir kolu."
Bu yıl kurban fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 10-15 arası bir artış gösterecek. Türkiye Ziraatçılar derneği Başkanı İbrahim Yetkin'in düzenlediği basın toplantısında fiyat artışının makul olduğu söylendi. Kurban Bayramı kaç gün tatil ve bayramda kurbanlıklar ne kadar oldu sorularının cevabını haberimizin devamında bulabilirsiniz. Herkesin merak ettiği bu soruların cevabını bulabilirsiniz. Yaklaşan Kurban Bayramı ile hareketlilik başladı.
Bu yıl kurban fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 10-15 arası bir artış gösterecek. Türkiye Ziraatçılar derneği Başkanı İbrahim Yetkin'in düzenlediği basın toplantısında fiyat artışının makul olduğu söylendi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında bir fiyat farkı yaşanacağını belirterek, bunun da enflasyon çizgisinde makul bir oran olduğunu söyledi.
Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, gıda fiyatlarının uzun vadede dünyada da arttığını ve önemli bir sorun olarak tartışıldığını belirtti.
Gıda fiyatlarının Türkiye'de dünya ortalamasından daha hızlı artığını kaydeden Yetkin, tarım sektörünün yılın ikinci yarısında küçülmesine dikkati çekti. Yetkin, düşük gelen büyümede yaz aylarında yaşanan kuraklığın etkili olduğunu vurgulayarak, "Bu yıl rekolteler düşerken gıda fiyatları arttı. Bu da tarımın, ekonominin küçülmesinde rol oynamasına, aynı zamanda fiyatların yükselmesine yani enflasyonun artmasına neden oldu" diye konuştu.
Sorunun yalnızca kuraklıktan ve diğer doğal afetlerden kaynaklanmadığının altını çizen Yetkin, "Türkye'de garip bir durum var. Üretici ve tüketici her zaman zarar ediyor. Tarım ve gıda fiyatları manipülasyon yapan kişiler tarafından yükseltiliyor. Burada vurgunculuk ve haksız kazanç var" dedi.
"Küçükbaşlar 600-900 lira arasında olacak"
Yetkin, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvancılık sektörü hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'deki hayvan sayısının bayram için yeterli olduğunu söyledi.
Kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında bir fiyat farkı yaşanacağını kaydeden Yetkin, bunun enflasyon çizgisinde makul bir oran olduğunu dile getirdi.
Yetkin, bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 600-900 lira, büyükbaşların ise 3 bin ile 9 bin lira arasında olacağını ifade etti.
Kurbanlık konusunda vatandaşlara önerilerde bulunan Yetkin, "Kurbanlık alırken kulak küpesine dikkat etmek gerekiyor. Vatandaşlarımız 2 yaşından daha küçük hayvan almasın. Vatandaşlarımız kurbanlık almadan önce mutlaka, hayvanların gebe olup olmadığını kontrol ettirsinler" ifadelerini kullandı.
4 gözle beklenen Kurban Bayramı'na bir ayda kısa bir süre kaldı. Müslüman aleminin en önemli iki bayramından biri olan Kurban Bayramı dünyanın dört bir yanında heyecanla bekleniyor. Dini görevlerini yerine getirecek olan müslümanlar kurbanlıklarını kesebilecek olan kesip ihtiyacı olanlara dağıtacaklar. Öte yandan tatilcilerde Kurban Bayramı'nı 4 gözle bekliyorlar. Yoğun iş temposundan yorulan şehir hayatından sıkılan tatilciler Kurban Bayramı'nı fırsata çevirip kısa bir tatile çıkmak için rezervasyonlarını planlarını şimdiden yaptılar...
Peki Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak ? Kurban Bayramı tatili hangi günler arasında ? Kurban Bayramı hangi ayda ? Kurban Bayramı tarihi ne zaman ? Kurban Bayramı arefe günü ne zaman ? Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak ? Kurban Bayramı tatili hangi tarihler arasında ? Kurban Bayramı ne zaman başlıyor ? Kurban Bayramı ne zaman kutlanır ? İşte detaylar...
Müslüman aleminin dört gözle beklediği Kurban Bayramı'na kısa bir süre kaldı. En önemli iki bayramımızdan biri olan Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Hem tatil yapmak isteyen hemde dini vazifelerini yerine getirmek isteyenlerin beklediği Kurban Bayramı tatilinin kaç gün süreceği merak konusu oldu. Kış öncesi son kez tatil yapmak isteyen vatandaşlar Kurban Bayramı için hazırlıklarına başladı. Şimdidien tatil ve kurbanlıklarını ayarlayan vatandaşlar Kurban Bayramı için son hazırlıklarını tamamladı.
Gazete A 24