KRİZLE UĞRAŞAN ÇİFTÇİYE BİR DARBE DAHA

Ekonomik darboğazla boğuşan ve birçok ürünü para etmeyen çiftçiye bir darbede AB fonlarından geldi. Avrupa Birliği'nin Türk tarımının kalkınması için ayırdığı 1 milyar 200 milyon euroluk fon, akreditasyon süreci tamamlanmadığı için AB kasasında bekliyor.

Avrupa Birliği'nin Türk tarımının kalkınması için ayırdığı 1 milyar 200 milyon euroluk fon, AB kasasında bekliyor. Bu destekleri çiftçilere dağıtmak üzere kurulan Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) yönelik fonların yanlış dağıtılması ile ilgili eleştiriler ise artıyor.

ÇÖZÜM İÇİN GÜNEYDOĞU'YA

Kurumun, AB sürecini yönetememesi nedeniyle şimdi 1 milyar 200 milyon euroluk fonun verilmemesi gündemde.Avrupa Birliği'nin Türk tarımına ayırdığı destekleri çiftçilere dağıtmak üzere kurulan Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda (TKDK) son iki yılda iki yönetim değişti. Eylül 2014'te TKDK Başkanı olarak görevlendirilen Ali Recep Nazlı'nın yerine Şubat 2016'da Ahmet Antalyalı atandı. Görevden alınmasında siyasetçilerin talepleri doğrultusunda TKDK fonlarının çözüm sürecinde Güneydoğu ağırlıklı olarak kullandırılması olduğu öne sürüldü. AB fonlarındaki parayı kullanamayan yöneticiler, 2014 seçimlerinde artan eleştirileri önlemek için AB destekleri verilmeyen 39 ile alelacele ulusal bütçeden destekleme kararı aldı. Ancak bu illerde destekleri verecek personel ve TKDK yapılanmasının olmaması dikkat çekti. Bu nedenle verilen kredilerin denetimlerinin yapılamadığı öne sürüldü.  

ÜRETİCİ DESTEKLERİ BEKLİYOR

TKDK, AB ile akreditasyonun ve yetki devrinin alınacağını varsayarak 10 bin proje başvurusunu kabul etti. Bu projelerin tarım işletmelerine hazırlanma maliyeti için sadece danışmanlık ücreti olarak proje başına 25 bin liradan toplam 250 milyon lira danışmanlara aktarıldığı öne sürüldü. Projelerle ilgili çiftçilerle sözleşme imzalanmadığı ifade edildi. Şimdi çiftçiler, tarım ve hayvancılığa yönelik TKDK üzerinden verilen vaatlerin yerine getirilmesini istiyor.

AKREDİTASYON YAPILAMIYOR

Diğer taraftan AB fonlarının kullandırılması için gerekli olan akreditasyon süreci bir türlü gerçekleştirilemiyor.  Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) 2. Dönem için yatırım yapacak çiftçinin kullanacağı, 800 milyon eurosu AB'den olmak üzere 1 milyar 200 milyon euroluk tarımsal destek bekliyor. Eğer akreditasyon süreci tamamlanamaz ve bu fon kullanılmazsa, fon AB tarafından geri alınacak.

DENETİMDEN KAÇIYOR

AB kapsamında dağıtılan fonların denetlenmesi ise sorunları beraberinde getirdi. AB'nin fonlarla ilgili katı kuralları nedeniyle Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yöneticilerinin çareyi görevden ayrılmakta buldukları öne sürüldü. Kurum kaynaklarından alınan bilgiye göre harcanan fonların hesabını veremeyen yöneticilerin görevlerinden ayrılmak istedikleri öğrenildi.

KAYNAKLAR ETKİN KULLANILMIYOR

CHP Edirne Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancıoğlu AB'ye tam üye olma yolunda AB'nin kaynak ayırdığını belirterek, bu kayrakların projelere verildiğini ifade etti. Kaynakların etkin kullanılmadığını dile getiren Gaytancıoğlu, 'Türkiye'de süt krizi var. Süt hayvanları sayısı ve süt üretiminin arttığı söyleniyor. Buna karşın süt tüketimi de az. Bunlara rağmen TKDK hala süt hayvanına kredi veriyor. Yine tavukçulukta da etkin kullanılmayan krediler var. Tavukçuluk olmayan yerlere tavuk kesim tesisleri kurduruluyor' dedi. Gaytancıoğlu, TKDK'nın verdiği kredilerin etkinliğini denetleyen bir mekanizma olması gerektiğinin altını çizdi.

Aktif Haber
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.