Kompost: Hemen her türlü organik atığın bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübredir. Kompost yapmak aslında herkesin oldukça basit ve pratik yöntemlerle yapabileceği bir doğal gübredir.
Peki evde doğal yöntemlerle nasıl kompost yapılır? İşte kompost yapmanın püf noktaları!

Toprağın su tutma kabiliyetini ve verimini arttıran kompost, gıda atıklarının çöp olarak atılmasının önüne geçiyor. Ve gıda atıklarını toprağa kazandırıyor.
Kompost Hazırlanırken Yapılması Gerekenler?
Kompost gıda atıklarının çürütülmesi ile oluşur. Yaparken gıda atıklarının hava ile karışması gerekmektedir.
Bunun için öncelikle bir çöp kovası ya da evde kullanmadığınız herhangi bir kova kullanabilirsiniz. Bu kovanın etrafına delikler açın. Bu delikler sayesinde içeri hava girmesi kolaylaşacak ve atıklar daha kolay çürüyecek.

Kompost yapma işlemi için yeşil ve kahverengi gıdalar kullanılmaktadır. Yeşil kompost azot bakımından zengin malzemeleri içermektedir. Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzemeler ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzemeler olmalıdır.
Önce kahverengi malzeme koyulur, üzerine yeşil malzemelerden koyulur. Bu böyle kabınız dolana dek devam eder. Eğer çürüme işlemini hızlandırmak istiyorsanız içerisine bir miktar su da eklebilirsiniz. Aynı zamanda vıcık vıcık da olmaması gerekiyor, eğer çok sulu bir karışım haline gelirse biraz daha kahverengi malzeme ekleyebilirsiniz.

Yeşil komposta konulabilecek malzemeler sebze meyve kabukları ve artıkları, taze ot ve çimenler,çay atığı, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarıdır. Kahverengi komposta konulabilecek malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, talaş, kuru yapraklar ve samandır.
Yaptığınız kompost karışımını 2-3 günde bir hafifçe karıştırmanız gerekmektedir. Kompostunuz ısı vermeyi bırakıp böceksiz, hoş kokulu bir hal aldığında hazır hale geldi demektir. Bu da ortalama 20 ile 30 gün arasında değişir. Elde etmiş olduğunuz gübreyi çiçeklerinizin toprağına ekleyebilirsiniz.
Komposta Neler Konulmamalı?

Yağlı yiyecekler, çay ve kahve poşetleri ve plastik malzeme koymamak gerekir.
Evinizde kompost hazırlayarak gıda artıklarının çöpe dönüşmesinin önüne geçebilir, doğa dostu bir adım atabilirsiniz.
Tarim.com.tr