Aydın'da 25 yıldır çilek yetiştiriciliği yapan Mustafa Alasağ, bilgi ve tecrübesiyle Gürcistan'da da çilek üretiminin başlamasına öncülük etti.
Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi'nde çilek fidesi yetiştiren Mustafa Alasağ, iki yıl önce ilçeyi ziyaret eden Gürcistanlı bir çiftçiye çilek fidesi hediye etti. Çilek fidelerini ülkesine götürerek toprağa diken Gürcistanlı Alexandra, bakımını bilmediği için hastalık bulan çileklerin üretimi konusunda Atçalı çiftçi Alasağ'dan yardım istedi. Gürcistan'a giderek çiftçiye çilek üretimini öğreten Alasağ, bu ülkede 10 dekarlık sera kurup çilek üretmeye başladı.
10 dekar sera kurdu
Gürcistan'ın Tiflis kentinde çilek ürettiğini kaydeden Alasağ, "Gürcistan, Rusya'dan ayrıldıktan sonra tarımda gelişme gösterememiş. Tarıma müsait toprakları olmasına rağmen Gürcistanlı çiftçiler sadece domates ve maydanoz yetiştirebiliyor. Atça'ya iki yıl önce ziyarete gelen bir çiftçiye çilek fidesi hediye etmiştim. Çilek fidelerini toprağa dikmiş ancak yetiştirmesini bilmediği için ürün hastalık bulmuş. Alexandra benden çilek üretimi konusunda yardım isteyince Gürcistan'a gittim. Gürcistanlı çiftçiye çilek üretimini öğrettim. Ardından Aleksanra ile ortak çilek yetiştirmeye karar verdik. Kurduğumuz 10 dekarlık bir serada, Yediveren cinsinden diye tabir ettiğimiz, Albion ve San Andreas türü çilek yetiştiriyoruz" dedi.
Ayda 3 ton çilek
Gürcistan'a üç ayda 60 bin çilek fidesi götürerek toprağa diktiklerini dile getiren Alasağ, "Şuan serada aylık 3 ton çilek üretiyoruz. Gürcistan'da domates ve maydanoz yetiştiren çiftçilerin çilek üretimi ilgilerini çekmeye başladı. Çilek üretmek isteyen Gürcistanlı çiftçilere yardımcı oluyorum. Aydın'da olduğu gibi Gürcistan'da çilek ciddi bir gelir kaynağı olacak. Çileğin ihracatını yaparken ilk kez teknoloji ihraç etmiş olduk. Atça Çileği'ni de dünyaya tanıttık" diye konuştu.
Yeni Asır