"Ülkemizde ürünlerin fiyatları tarladan markete gelinceye kadar yüzde 300'e varan oranlarda artmakta, doğal felaketler spekülatörlerin ellerini ovuşturmasına yol açmaktadır" "Vatandaşın, doğal felaketler nedeniyle büyük ölçüde zarar görmüş üreticiyi suçlamaması için önlemler alınması büyük önem.
Yetkin, dernekte düzenlediği basın toplantısında, ağır kış şartlarına bağlı olarak ortaya çıkan don, dolu, fırtına, kar yağışı, heyelan, sel ve hortum gibi doğal felaketlerin tarım sektöründe yol açtığı zararın her geçen gün biraz daha büyüdüğünü söyledi.
Özellikle Antalya, Hatay ve Mersin bölgelerinde gerçekleşen hasarlara bağlı olarak sebze ve meyve fiyatlarının arttığını belirten Yetkin, TARSİM (Tarım sigortaları Havuzu) verilerine göre 1-13 Ocak 2015 tarihleri arasında 368 seranın hasar gördüğünü bildirdi. Antalya'da, 103'ü dolu, 62'si fırtına, 44'ü hortum, 34'ü sel olmak üzere 254 hasar meydana geldiğini kaydeden Yetkin, Bursa'da kar ağırlığına bağlı 41 çökme olayı yaşandığını ve Mersin'de de ağırlıklı olarak fırtına nedeniyle 32 seranın hasar gördüğünü anlattı.
"En fazla hasar domateste"
Yetkin, söz konusu bölgelerde oluşan 368 hasarın 113'ünün nedeninin dolu olduğunu ifade etti. Fırtına, kar ağırlığı, hortum ve selin de sera ürünlerine zarar verdiğini dile getiren Yetkin, en fazla hasarın domateste görüldüğünü söyledi.
Aynı dönemde bahçe ve tarlalarda yetişen tarım ürünlerinde de önemli hasarlar meydana geldiğine dikkati çeken Yetkin, bin 19'u don, 695'i sel, su baskını ve 400'ü fırtına nedeniyle 2 bin 293 işletmenin hasar bildiriminde bulunduğunu kaydetti. Yetkin, en çok hasar bildiriminin 690 ile Antalya'dan yapıldığını belirtti.
Mevcut duruma bağlı olarak sera ürünleri ve narenciyede belirli miktarda fiyat artışının doğal olduğunu dile getiren Yetkin, şöyle konuştu:
"Ülkemizde ürünlerin fiyatları tarladan markete gelinceye kadar yüzde 300'e varan oranlarda artmakta, doğal felaketler spekülatörlerin ellerini ovuşturmasına yol açmaktadır. Bu durum artık resmi makamları ve Hazine yetkililerini de rahatsız eden bir hal almış bulunmaktadır. Nitekim, geçtiğimiz günlerde bu nedenle Merkez Bankası ve Hazine yetkililerinin de içinde yer aldığı Gıda ve Tarım Ürünleri Piyasa İzleme ve Değerlendirme Komisyonu kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Bu çalışmaların devam etmesi ve sözünü ettiğimiz tablolar ortaya çıktığında, vatandaşın, doğal felaketler nedeniyle büyük ölçüde zarar görmüş üreticiyi suçlamaması için önlemler alınması büyük önem taşımaktadır."
Son Dakika