ÇİFTÇİLERDEN OFİS TALEBİ

Bingöllü çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım yaparken seçici davrandıklarını ve ağır çalıştıklarını ifade ederek Bingöl'de Toprak Mahsulleri Ofisi şubesi açılmasını talep ettiler.

Eski Yem Fabrikasının olduğu bölgede alım yapan ve Muş’tan geldiği öğrenilen TMO ofisinin 2 gündür kendilerini beklettiklerini belirten çiftçiler, çevre illerde TMO ofislerinin bulunduğundan dolayı alımların daha iyi ve hızlı yapıldığını belirterek Bingöl’de TMO ofisinin açılmasını istediler.
2 gündür beklediklerini ancak hala ürünlerinin alımının yapılmadığını ifade eden çiftçiler, “yetim çocuk muamelesi görüyoruz. 2 gündür alım yapılmıyor ve zarar ediyoruz. Mahsullerimizi getirdiğimiz araçlar kiralık, araçların kira parasına yetişemiyoruz. Tüm kârımız araç kiralarına gidiyor” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

“120 KURUŞTAN VERDİKLERİ TOHUMU 60 70 KURUŞA ALIYORLAR”

Buğday tohumlarının 120 kuruştan Tarım Müdürlükleri ve kooperatifler aracılığıyla kendilerine satıldığını belirten çiftçiler, “biz 1 lira 20 kuruştan buğday tohumlarını mal ettik. Şimdi 60 – 70 kuruşa satmaya çalışıyoruz ancak onu da almıyorlar. Zararımız her geçen gün daha çok artıyor” dediler.

“RANDEVU TALEPLERİMİZE GEÇ CEVAP VERİLİYOR”

TMO’ya satılmak üzere getirilen buğdayların Bingöl Ovasında yetiştirildiğini ve ürünlerini satmak için talep ettikleri randevuların geç verildiğini ifade eden çiftçiler, “diğer illere bağlı kalmak istemiyoruz. Zararımız böyle devam ederse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Mahsulümüz tarlada kalıyor. Bu ürünlerin hepsi Bingöl Ovasında yetişmektedir. Ürünlerimiz Bingöl’ün ürünüdür. Randevu taleplerimize geç cevap veriliyor. Bu mağduriyetimizin giderilmesini ve Bingöl’e TMO ofisi açılmasını istiyoruz” şeklinde konuştular.

“RAYİÇ FİYATINDAN DAHA DÜŞÜK FİYAT VERİYORLAR”

Buğdayın rayiç fiyatlarının 86 kuruş olduğunu ancak kendilerinden daha düşük fiyata alımların yapıldığını belirten Taner Artunç isimli çiftçi, “Ürünlerimizin çoğunu da geri gönderiyorlar, zayıftır diyerek geri gönderiyorlar. Çiftçi mecburen tohum alacak ama onu da 1 lira 20 kuruşa alıyorlar. Ben randevu aldım, 31 Temmuz’da ürünümü getireceğim. Diğer arkadaşlar da ova köylerinden mahsullerini getiriyorlar. Çiftçiye ızdıraptır bu. Tarım zayıfladı zaten, daha ılımlı olmaları gerekirdi. Diğer çiftçi arkadaşlar ürünlerini satmak için buraya geldiklerinde konaklama sıkıntısı da çekiyorlar. Akrabası olanlar onlara gidiyorlar, kimi köye geri dönüyor, kimi de otellerde konaklıyor. Araçların hepsi kiralık, zarar ediyorlar. Kamyonların günlüğü nereden bakarsanız 300 liradır. 1 hafta burada kalsa nereden bakarsanız 2 bin lira masraf olacak. Çiftçi bu kadar kazanmıyor ki… İnceleme yapıyorlar, bazılarını geri gönderiyorlar. Geri göndermeleri yanlış bir şeydir. Devletin verdiği rayiç bedeli var, 86 kuruştur. İnceleyip firesi düşülmesinin ardından düşük fiyata veriyorlar. Daha 75 kuruşa dahi bir alım yapılmadı. Çiftçinin emeğine saygı gösterilmesi lazımdır. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Çapakçur Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.