Çanakkale' nin elmasıyla ünlü Bayramiç İlçesi'nde üreticiler, hasat döneminde düşük fiyatla alıcı bulan elmalarını buzhanelerde depolayarak değer kazandırıyor.
Kış aylarında buzhaneden çıkarılan elmalarını yüzde 100'e varan fiyat artışıyla satarak daha fazla para kazanıyorlar. Belediyesinin ambleminin dahi elma olan Bayramiç'te damağa hitap eden lezzetiyle ünü Türkiye'nin dört bir köşesine kadar yayılan elmaya üreticiler ilginç bir yöntemle değer kazandırıyor. Ağustos ve Eylül aylarındaki hasat döneminde elmaların bir bölümü toptancılara satılıyor. Bu dönemde kilosu ortalama olarak 70 kuruş civarında fiyatla satılan elmaların büyük bölümü ise buzhanelere konulup, kış ayları bekleniyor. Böylece kış mevsimi boyunca elmanın kilosu toptancılara 1 lira 50 kuruşu bulan fiyatlarla satılarak daha yüksek kar elde ediliyor.
Geçen yıl 93 bin ton olan elma rekoltesi bu yıl 150 bin tona kadar ulaşınca, Bayramiç'teki 7 buzhane yetersiz kaldı. 40 bin ton elma depolanan ilçedeki 7 buzhane ağzına kadar doldu. Bunun üzerine elma üreticisi, Çanakkale ve diğer ilçelerine, hatta komşu illerdeki buzhanelere elmalarını depoladı.
Üreticilerden Kazım Akyüz, hasat döneminde kilosunu 70 kuruşa sattıkları elmayı kış aylarında 1 liranın üzerinde fiyatlarla satabildiklerini söyledi. Elmayı buzhanede saklayarak hasat dönemine oranla kış aylarında yüzde 100'e yakın bir değer kazandırdıklarını anlatan Akyüz, Hasat ettiğimiz elmaları 3-4 ay saklayarak daha fazla para kazanmış oluyoruz. Kazdağları'nın oksijeni, Binpınarı ve toprak yapısı bu bölgedeki elmalara ayrı bir lezzet katıyor dedi.
Bayramiç İlçesi'nde özellikle Evciler, Yeşilköy, Karaköy, Çırpılar köylerinde yaşayanlar elma üretimiyle geçimlerini sağlıyor.
Haberler.com