Bilim insanları, bitkilerin renklerini kullanarak iletişim kurabilmelerini sağlayacak bir teknoloji üzerinde çalışıyor.
Kuraklık stresinin etkisiyle bu dönemde mısır tarlalarında görülen bitkiler, yeni bir projenin odak noktasını oluşturuyor. Araştırmacılar, bitkilerin erken aşamalarda yaşadıkları sorunları renk kodlu bir sistem aracılığıyla ileterek çiftçilere daha erken uyarı sağlayabilecek bir yöntem üzerinde çalışıyor.
Biyoteknoloji alanında gerçekleşen büyük ilerlemelerden yaklaşık yirmi beş yıl önce, bitkilerde biyoteknolojik özelliklerin gösterilebileceği fikri ortaya atılmıştı. Örneğin, bitkilerin yapraklarında belirgin bir sembol ya da renk değişimi gibi işaretlerin oluşabileceği düşünülmüştü. Bugün, bu fikir gerçeğe dönüşmek üzere.
Tarım teknolojisi girişimi Insignum AgTech'in CEO'su Kyle Mohler, şirketin mısır bitkilerinde renk değişimine yol açan bir özelliğin geliştirildiğini açıkladı. Örneğin, kuraklık gibi stres faktörleriyle karşılaşıldığında bitkilerde belirli bir renk değişimi meydana geliyor. Bu sayede çiftçiler, sorunların ortaya çıkmadan önce bitkilerin renklerindeki değişimleri takip ederek zamanında önlem alabilecekler.
Mohler, gelecekte bitkilerin diğer renklerdeki doğal pigmentler aracılığıyla böcek zararları veya besin eksiklikleri gibi diğer verim düşürücü faktörlerin de erken belirtilerini iletebileceğini belirtiyor. Bu gelişme, çiftçilere doğru zamanda doğru müdahaleleri yapma imkanı sunacak ve tarım verimliliğini artıracaktır.
Insignum AgTech, ticarileştirme sürecine girmiş ve Indiana merkezli Beck's şirketiyle işbirliği yapmaktadır. Bu sonbaharda düzenlenecek tarla günleri etkinliği, yetiştiricilere renk tabanlı iletişim teknolojisinin nasıl çalıştığını gösterme fırsatı sunacak.
farmprogress.com