Twitter

ANTRAKNOZ MANTARİ HASTALIĞI GÖRÜLME SIKLIĞI ARTTI

Zeytin, badem, çilek, elma, avakado, limon, portakal, mango ve kahve, bazı sebzeler; kabakgiller, domates, patlıcan, olmak üzere oldukça geniş bir konukçu dizisine sahip olan antraknoz mantari hastalığı şikayeti Mayıs ve Haziran ayındaki yağışlar sonrası yurt genelinde artış gösterdi.

Özelllikle çiçeklenme dönemindeki zeytinin önemli bir hastalığı olan antraknoz mantari yaprak, ince sürgün, çiçek ve meyvelerde zarar oluştururken asıl zararını zeytin meyvelerinde gerçekleştiriyor.

Hastalık etmeni düşük sıcaklıkta mumyalaşmış meyvelerde bir yıl canlı kalarak bulaşma kaynağı olmaktadır. Kışı mumyalaşmış meyve, yaprak ve ince sürgünlerde geçirmektedir. Sonbaharda meydana gelen yağışlar hastalığın oluşmasında etkilidir. Mumyalaşmış meyvelerden yağmur damlaları ve rüzgâr ile etrafa yayılmaktadır. Meyve enfeksiyonları yaralardan olabildiği gibi kabuktan doğrudan giriş şeklinde de olabilmektedir. Etmenin doğal koşullarda gelişme sıcaklığı 20-26 derece ve yüzde 90 nemdir. Fakat 10-30 derece arasındaki sıcaklıklarda da gelişme gösterebilmektedir. Hastalık belirtileri inokulasyondan (bulaşmadan) 5- 6 gün sonra ortaya çıkmaktadır.

ZARAR ŞEKLİ VE BELİRTİLERİ

Zeytin meyvelerindeki ilk belirtiler meyveler olgunlaştığında düzenli veya düzensiz şekilde kahverengileşme şeklinde görülür. Meyvenin büyümesiyle birlikte lezyonlar birleşerek meyvenin tamamını çürütebilir. Hastalık belirtisi genellikle meyvenin uç kısmında basık içe çökmüş lezyon şeklindedir. Meyvedeki lezyonlar meyveyi ya tamamen veya kısmen çürüterek, meyvenin suyunu kaybetmesine neden olur. Çürüyen meyve en sonunda mumyalaşır. Meyve dokusu sertleşerek derimsi görünüm alarak dalda asılı kalır. Hastalık etmeni meyvede olgunlaşma öncesinde ve sonrasında enfeksiyon oluşturabilir. Hastalığın şiddetli enfeksiyon yaptığı yıllarda yüzde 50' ye varan oranda üründe azalma olmaktadır. Zeytin antraknozu meyvenin sofralık özelliğini kaybetmesine neden olmakta, bunun yanı sıra bu meyvelerden elde edilen zeytinyağlarının asitliğini ve peroksit değerini yükselterek yağ kalitesini olumsuz etkilemektedir.

MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler: Yere dökülen hastalıklı yaprak ve meyveler toplanmalı ve imha edilmelidir. Hastalığın şiddetini azaltmak için zeytin sineği mücadelesi yapılmalıdır. Sık dikimden kaçınmalıdır. Sekonder enfeksiyonları önlemek için hasat geciktirilmemelidir. Yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Enfekteli dallar budanmalı ve imha edilmelidir. Budama ağaçlarda hava sirkülasyonunu sağlayacak ve ışık alacak şekilde yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı: Sonbahar yağmurlarından önce bir ilaçlama yapılır. Şayet Mayıs ve Haziran aylarının yağmurlu geçmesi durumunda meyveler nohut büyüklüğüne geldiğinde bir ilaçlama daha yapılır. Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.

Tarim.com.tr
  • Site Yorumları
  • Facebook Yorumları Facebook Yorumları
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazılmadı. İlk yazan siz olabilirsiniz.