Yem Hijyeni Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, bitkisel yağlardan elde edilen ürün tanımı da yönetmeliğe eklenirken birincil üretim dışındaki yem işletmelerinde aranan şartlarda da değişikliğe gidildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yem Hijyeni Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, bir yıl sonra yürürlüğe girmek üzere bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yapılan değişiklik ile yönetmeliğin tanımları içeren 4. Maddesine aşağıdaki bentler eklendi:
ğ) Bitkisel yağlardan elde edilen ürünler: Rafine yağ dışında, oleokimyasal veya biyodizel işleme ya da damıtma, kimyasal veya fiziksel rafine işlemi yoluyla geri kazanılan bitkisel yağdan veya ham bitkisel yağdan elde edilen ürünü,
h) Parti veya seri: Orijin, çeşit, ambalaj şekli, paketleyici, sevkiyatçı, etiketleme gibi sahip olunan ortak özellikleri bakımından ayırt edilebilir miktardaki bir yemi, bir üretim prosesinde ise üniform üretim parametreleri kullanılarak bir işletmedeki bir ünite üretim miktarını ya da seri üretim halinde ve birlikte depolandığında ünitelerin sayısını,
ı) Yağ karıştırma işlemi: Karışık yağ üretmek üzere, yalnızca ardışık partiler hariç, ham yağ, rafine yağ, hayvansal yağ, gıda sanayinden geri kazanılan yağ ve/veya onlardan elde edilen ürünleri karıştırma işlemini,”
Yönetmeliğin Yem İşletmelerinin Onayı başlığını taşıyan 10. Maddesine de “Ek-2’de bulunan Tesis ve Ekipmanlar başlığı altında belirtilen işletmeler” bendi eklendi. Yönetmelik ile değişiklik yapılan Ek-2’de, “Birincil üretim dışında yem işletmeleri için aranan şartlar” yer alıyor.
İlgili mevzuata ulaşmak için tıklayınız...
Hayal Senem Sayan
Resmi Gazete