YEDİĞİNİZ ETTEN VEREM OLABİLİRSİNİZ

Veteriner Hekimler Odası Trakya Bölge Başkanı Erdal İlgü, veteriner kontrollünde gerçekleşmeyen hayvan kesimlerinde tüketimi gerçekleşen hayvansal gıdalarda, verem hastalığının bulaşma riskinin fazla olduğunu söyledi.

 Açıkta kendi imkanları dahilinde kesilen büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarda hayvanı kesen kişinin verem vakasını tespit etmesinin imkansız olduğunu vurgulayan İlgü “Köylerde insanlar hayvan kesimini kendileri gerçekleştirmesin. Hayvanların veteriner hekim kontörlünde kesilmesi lazım. Kesen kişiler, hayvanın verem olup olmadığı anlayamaz, bunu sadece veteriner hekimler anlayabilir" dedi.

 İlgü “Hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık. Çok eski bir hastalık. Hayvanlarda tedavi yapılması ise yasak. Hayvanın eti değerlendirebilir bir hastalık olduğu için şartlı kesim yapılabilir veya imha edilir. Veteriner hekim tarafından incelenmesi yapıldıktan sonra şartlı tüketimine veya imha edilmesine karar verilmektedir. Bütün vücuda yayılmışsa hayvanın imha edilmesine karar verilir ya da kavurma yapılır. Kavurmada etin etkilenmediği kısımlar tespit edilerek yüksek ateşte 3-4 saat pişirilmesi gerekir" diye konuştu.

 Veremin, hayvanlardan insana solunum ve hayvansal gıdalarla bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çeken İlgü “Mezbahada veteriner hekimin ne kadar önemli bir görev yaptığı bir ispatı verem hastalığıdır. Çünkü veremli bir hayvanı bir gün içinde tüketime sunmuş olsak binlerce kişinin veremli eti tüketmesi sonu binlerce kişinin verem olma riskiyle karşı karşıyadır" ifadelerine yer verdi.

 Kesimi gerçekleşen hayvanda verem tespit edildiğinde işletmede karantina erçekleştiğini vurgulayan İlgü “Tarım İl Müdürlüğünden yetkililer işletmede bazı testler yapmaktadır. İşletmedeki hayvanları bakımını yapan kişilerde dispansere yönlendirilir" diye konuştu.

 

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.