UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE TARIM VERİMİNİ YÜKSELTME YOLU BULUNDU!

Rusya'dan RUDN Üniversitesi ekologları, Mısır, Cezayir ve Rusya'dan meslektaşlarıyla birlikte, tarımsal verim hesaplamalarını devrim niteliğinde bir parametre ile mükemmelleştiren yeni bir teknolojiyi keşfettiler. Bu, The Egyptian Journal of Remote Sensing and Space Science dergisinde yayımlandı ve tarım uzmanları için bir devrim niteliğinde bir adım olarak kabul ediliyor.

Düşük mahsul verimi, tarım alanlarını etkileyen iklim değişiklikleri, yanlış toprak işleme uygulamaları ve hastalıkların etkisiyle sıklıkla ilişkilendirilir. Ancak, laboratuvar analizleri zaman alır ve genellikle tam bir resim sunamaz. İşte bu noktada, uzaktan izleme teknolojisi devreye giriyor.

Uydulardan alınan görüntüler, geniş tarım alanlarında bitki büyüme hızlarını anlık olarak değerlendirmeyi ve verim düşüşlerine hızlıca müdahale etmeyi mümkün kılıyor. RUDN Üniversitesi ekologları, neredeyse %100 doğrulukla mahsul verimini tahmin eden bir göstergeyi belirlediler. Bu, kış buğdayı gibi farklı ürünlerin yetiştirildiği deneylerle doğrulandı.

RUDN Üniversitesi Kentsel ve Tarımsal Araştırma, Entegre Tasarım ve Geliştirme Bilimsel Merkezi Başkanı Dmitry Kucher, konuyla ilgili şunları söyledi: "Toprak ve iklim koşulları ile bitki özelliklerini dikkate alarak yeni yetiştirme tekniklerini geliştirmek gerekiyor. Bu, yeni kışlık buğday çeşitlerinin potansiyelini artırabilir ve mahsul verimindeki dalgalanmaları azaltabilir. Tarım için bu modern ürün yönetimi teknolojileri son derece önemlidir."

Ekologlar, farklı toprak türleri ve tohum işleme yöntemleri altında yetiştirilen buğdayın büyümesini bir yıl boyunca inceledi. Bunun için Sentinel-2 uydu görüntülerini kullanarak bitki örtüsünü ve büyüme göstergelerini analiz ettiler. Özellikle, yeşil klorofil indeksi (CGI) hasat miktarını tahmin etmek için son derece etkili olduğu tespit edildi; bu indeks mahsul verimi ile %98'lik bir korelasyona sahipti.

Bu sonuçlar, uzaktan algılama teknolojisinin tarım yönetimi için büyük bir potansiyel taşıdığını gösteriyor. Geleneksel yöntemlere göre daha ekonomik ve etkili olan bu yaklaşım, tarım sektörünün gelişimine büyük katkı sağlayacak ve optimum miktar ve kaliteye ulaşma hedeflerine yardımcı olacaktır.

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.