Nedir ?
Zeytin, kültürümüzün, yemeklerimizin, Ege’nin olmazsa olmazı şimdi bu topraklardan göçüp gitmek üzere. Bölgede en büyük zeytin üreticisi olan Türkiye, kendi elleriyle zeytini öldürmeye kalkıyor.
2006 yılından beri defalarca kez denendiği gibi bu kez de zeytincilik ve doğa katledilmek isteniyor. Meclis’e getirilen yasa tasarısı onaylanırsa, ne sofralarda zeytin eskisi gibi olacak, ne de zeytincilik… Barışın sembolü Anadolu topraklarından sökülüp atılacak!
Şimdi, bu kampanyayı imzalayarak yetkililerden zeytinliklerden ellerini çekmelerini ve zeytinin ölüm fermanı anlamına gelen yasa tasarısını iptal etmelerini isteme zamanı!
Neden Önemli ?
Eğer yasa tasarısı onaylanırsa, zeytinliklerimiz madencilerin, enerji şirketlerinin, yol müteahidlerinin ve inşaat devlerinin arka bahçesi haline gelecek. Bugün hepimizi besleyen, yüzlerce aileyi doyuran topraklar birer şantiye, zehir depolama sahası olacak.
Yeni yasa, zeytinlikleri bu faciaya açmakla kalmıyor, zeytinliğin tanımını toptan değiştiriyor. Bu tasarıyla, 25 dönümden (25.000 metrekare) küçük zeytinlikler sıradan arazi olarak görülüyor. Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğünün 10 dönüm olduğu düşünülürse, yasa tasarısının çaldığı tehlike çanları daha da yakından duyuluyor.
Bu olay çerçevesinde yaşanmışlıklar...
Zeytin ağaçları kesilmesin diye köylüler nöbet tuttu..
Nöbet tutan köylülere malum şirketin güvenlik görevlileri saldırdı.
Şirket dozerleri alana girdi, 6 bin ağacı yerle bir etti.
4 kişi özel güvenlik tarafından kelepçelenip, bir barakaya kitlendiği iddia edildi.
Güvenliği sağlamak üzere asker görevlendirildi.
CHP milletvekili Özgür Özel: “Güvenlik görevlileri yakın yörelerden toplanmış, köylü çocuğuna köylüyü üç kuruş için dövdürene lanet olsun!” dedi.
Uluslararası destek ..
Türkiye’de zeytinciliğin sonu olacak yasa tasarısına karşı başlatılan kampanyaya Uluslararası Slow Food Derneği Başkanı Carlo Petrini’den destek geldi. Bu konuda bir basın açıklaması yayınlandı.
Satır başları ise şöyle:
Salih Madra’nın change.org/zeytinhayattir adresinde yürüttüğü kampanya TBMM’de görüşülmekte olan ve Türkiye’de 500.000 çiftçi ailenin geçim kaynağı olan zeytin arazilerini enerji, maden arama ve imar projelerine açacak yasa tasarısının onaylanmasına karşı çıkıyor. Kampanyayı şu ana kadar Türkiye’den aralarında senarist Gülse Birsel, yönetmen Ezel Akay ve Şef Mehmet Gürs’ün de bulunduğu 153.000’in üzerinde kişi destekledi. 2004 yılında Times dergisi tarafından yılın kahramanları arasında seçilen Carlo Petrini'den Uluslarası Slow Food Hareketi olarak aşağıdaki açıklamayla Türkiye’de zeytinciliğin sonu olacak yasaya karşı Salih Madra'nın başlattığı kampanyaya uluslararası boyutta destek geldi.
Ülkemizde de bir çok aydın, sanatçı, işinsanı destek veriyor;
Harun Kolçak

Ümit Nazlı Boyner

Hep beraber harekete geçerek zeytinlikleri kurtarabilir, tüm Türkiye’nin bu konudan haberdar olup kenetlenmesini sağlayabiliriz. Lütfen kampanyayı imzala, paylaş, duymayan kalmasın.
Umutla..
Kampanyaya destek için tıklayın.
Özel Haber