TÜRKİYE HER YIL TARIM ARAZİSİ KAYBEDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'de "ESİAD SÜR19" programında konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2050 ye doğru giderken Türkiye'de 105 milyon civarı bir nüfus olacağını, 52 ülkenin gıda problemi, 45 ülkenin su sıkıntısı çektiği, 1 milyar yoksul insanın olduğu ve buna karşılık 700 milyon obez insanın bulunduğu bir dünyayla karşı karşıya olduğumuzu dile getirdi.

"Tarım Arazisi Kaybediyoruz"

Her yıl 3.2 milyon hektar ve 12 milyon hektar orman ve tarım arazilerinin dünyada yok olduğunu benzer bir durumun Türkiye'de de görüldüğünü belirten Pakdemirli, "Türkiye'de tarım arazileri ile bir gerçek var 90 yıllardan itibaren Türkiye senelik 150 bin hektar civarında tarım arazisi kaybetmiş 2005 yılında çıkartılan bir kanunla senelik 60 bin hektara düşürülmüş. Tarım arazilerimize hep birlikte sahip çıkmalıyız." diye konuştu.

Türkiye'de miras kalan arazilerin toplulaştırma ile ilgili önemli bir sorun bulunduğunu, Türkiye'de tarım arazilerinin ölçeğinin aşağı yukarı 60 dönüm civarında olduğunu bu rakamın Fransa'da 420 dönüm, İngiltere'de 940 dönüm olduğunu söyledi.

"Devlet Sahaya İnmemeli"

Türkiye'de 14 bin 200 tane kooperatif bulunduğunu dünya klasmanına giren tek bir kooperatifin bulunmadığını, Kooperatiflerin başarılarına alışmadıklarını söyleyen Pakdemirli, kooperatifin görevinin üreticiyle tüketiciyi yan yana getirmek olduğunu söyledi.

Tanzim satışlara da değinen Pakdemirli, Devletin sahaya inmemesi gerektiğini hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun etme görevinin kooperatiflerde olması gerektiğini dile getirdi.

"Maliyet 100 Milyar"

Pakdemirli, sulama konusunda ise tarımda başarımızın anahtarı olduğunu dile getirirken yüzde 50 gıda üretimini arttırmadaki en önemli anahtarlarından bir tanesi olan sulamanın çözülmesi gerektiğini vurguladı. Sulamanın çözümünün Türkiye'ye maliyeti 100 milyar lira olarak açıkladı.

"Çocuklarımızı Toprakla Buluşturalım"

Eğitim sistemimizde ilk 15 yılda çocuklarımızı toprakla buluşturmadığımız dile getiren Pakdemirli, çocuklarımızı erken yaşlarda toprakla buluşturmamızın önemli olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendislerine de değinen Bakan, "ziraat mühendislerinin çoğu devlete atanmak istiyor özel sektöre yönelmiyor; fakat o mühendislerin birçoğu çizmeyi ayağına takmamış, dersleri teorik olarak bitirmişler masa başı iş istiyorlar. Ziraat Mühendisinin masa başı işi olmaması lazım" diye konuştu.

"Türkiye GDO'suz bir ülke"

Bakan Pakdemirli: "Türkiye GDO'suz bir ülkedir. GDO'suz bir ülke olmanın avantajını da ihracatta yaşamamız, bunu anlatmamız lazım. Türkiye'nin toprak kaynakları sınırlı olduğu için GDO'suz bir ülke olarak kalması lazım ama diğer taraftan GDO ile ilgili teknolojiler de dahil olmak üzere tüm teknolojileri takip ediyor olmamız lazım." İfadelerini kullandı.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.