TRANS YAĞLARI GERÇEKTEN ANLIYOR MUYUZ?

Trans yağları tüketicilerin nasıl karşıladıklarını araştıran yeni bir ankete göre kafalar oldukça karışık.

ABD' gerçekleştirilen araştırma anketine katılan yetişkin tüketicilerin neredeyse üçte ikisi ya bütün trans yağların sağlıksız olduğunu düşündüklerini ya da gıdalarda bulunan trans yağlar ile ilişkilendirilen sağlık etkilerini anlamadıklarını ortaya çıkardı.

Birçok tüketicinin yapay ve doğal trans yağlar arasındaki farkı anlamadıklarını, çünkü kendilerine bu farkın yetkililer tarafından hiç anlatılmadığını belirten araştırmayı gerçekleştiren kişiler, insanları diyetlerinde hangi yağı ne kadar miktarda tüketebilecekleri hakkında hiçbir fikirlerinin olmadığını ifade ettiler.

Yapay / doğal trans yağlar

ABD'de 1000 yetişkinin katıldığı anket Amerikalıların kolesterolü yükselten yağlar hakkında ne kadar bilgili olduklarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Elde edilen sonuçlar katılımcıların çok büyük bir çoğunluğunun farklı tür trans yağların olduğunu ve aralarında farklılıkların bulunduğunu bilmediklerini ortaya çıkarmıştır.

Araştırmacılara göre bunun en büyük nedenlerinden birisi gıda ambalajlarında yer alan etiketlerde bu doğal ve yapay yağların besinsel farklılıklarından bahsedilmemesidir. Göze çarpan bir diğer nokta ise tüketicilerin gelir seviyeleridir.

Gelir düzeyi nüfus ortalamasının üzerinde olan kişilerin %40'ı trans yağ kullanımına çok daha soğuk yaklaşırken, ortalamanın altında olan kişilerde bu rakam %30'a gerilemekte.

Trans yağların uzun süredir toplum tarafından doğru bir şekilde sağlık sorunu olarak karşılandığını belirten araştırmacılar, asıl sorunun toksik olabilecek yapay trans yağlar ile sağlığa aslında faydalı olabilecek doğal trans yağların arasındaki farkın topluma anlatılmaması olduğuna dikkat çekiyorlar.

Trans Yağ İçeren Besinler

Nedeni konusunda henüz kesinleşmiş bir bilgi olmamasına karşın trans yağların "kötü kolesterolü" yükselttiği ve daha da kötüsü "iyi kolesterolü" düşürdüğü bilinmektedir. Trans yağın bu etkisinin genel olarak kabul gören nedenleri arasında, bu yağ tipinin diğer yağlara göre daha zor sindirilmesi ve vücudun trans yağı "doymuş yağ" olarak kabul etmesi bulunmaktadır.

Günümüzde ticari olarak hazırlanan pek çok gıdada trans yağ kullanılmaktadır. Kraker, cips, patates kızarması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata ve poğaçalarda trans yağ bulunabilir. Bu listeye onlarca farklı hazır gıda eklenebilir ancak üretimde trans yağ kullanmak üreticinin kontrolünde olduğu için her ürün trans yağla üretilir diye bir kural yoktur.

Bazı ambalajlarda "trans yağ" yerine "hindrojene nebati yağ" veya "hidrojene bitkisel yağ" tabirleri kullanılmaktadır ve bunların hepsi "trans yağ" anlamına gelir. 

Trans Yağın Zararları

LDL kolesterol (Low-density lipoprotein - Düşük yoğunluklu lipoprotein) "kötü" kolesterol olarak kabul edilir. Kandaki LDL kolesterol yükseldiği zaman kanla birlikte taşınamaz ve damar çeperlerinde birikmeye başlar. HDL kolesterol (High-density lipoprotein - Yüksek yoğunluklu lipoprotein) ise "iyi" kolesteroldür ve damarlarda biriken kötü kolesterolü toplayarak karaciğere taşır. Damarların tıkanması, beyin ve diğer organlara yeterince kan taşınamamasından felç ve kalp krizine kadar birçok hastalığın tetikleyicisidir.

Gıda Hattı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.