TARIMDAN ÖZÜR DİLİYORUZ, BİZ ONA GEREKEN ÖNEMİ VERMEDİK

Tarım ve gıda sektörünün çok önemli isimlerinin katıldığı toplantıdan çıkan kararları sektörün önemli isimlerinden Mehmet Reis özetledi.

Gözlem Gazetesi'nden Ekrem C. Toprak'ın haberine göre;

Son dönemde bildiğiniz gibi toplantılar sanal aleme kaydı. Bu süreçte yapılan önemli toplantılardan biri tarım ve gıda ile ilgiliydi. Tarımın ve gıda güvenliğinin enine boyuna tartışıldığı toplantıda riskler ve fırsatlar dile getirildi.

Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen toplantıya tarım ve gıda sektörünün tüm bileşenleri katıldı. Ortak akıl arayışı ile yapılan toplantılardan iki önemli mesaj çıktı.

Birincisi tarım çok önemli bir sektörmüş biz bunu bilemedik, ikincisi tarım önümüzdeki dönemde daha da önemli hale gelecek.

Evet, bu süreçte görüldü ki tarımı olmayan ayakta ve hayatta kalmakta zorlanacak. Sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı toplantının özetini sektörün Mehmet Abisi Mehmet Reis yaptı.

Özetle şu bilgileri paylaştı:

. Sektör olarak marketlere hücumu önledik. Şu anda ürün sıkıntımız yok.

. Ama ekip dikmeliyiz. Hasadı doğru yapmalıyız.

. Hasadı doğru yapmak için çiftçileri bilgilendirilirken, mevsimlik işçiler konusunda adım atmalıyız.

. Orta vadede oluşacak büyük işsizliği bir şekilde tarıma yönlendirmenin yollarını aramalıyız.

. Önümüz yaz şu an korkuyla stoklanan fazla bakliyat böceklenme gibi nedenlerle zayi olabilir.

. Bu nedenle bugünlerde gıda israfını da konuşmalıyız.

. Asıl konuşmamız gereken tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak, yıllardır iklim değişikliği gibi global krizlere karşı tarım sektörü acil eylem planlarının oluşturulması gerektiğini söylüyoruz.

. Bugün tarımın ne kadar önemli olduğunu coronavirüs krizi ile yaşayıp görüyoruz.

. Bu yaşananlar bir kez daha gösterdi ki, tarım ve gıdada kendi kendine yeter bir ülke olmak savunma sanayisinden daha önceliklidir.

. Ortak geleceğimiz için tarımsal ürün arzının sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekiyor.

Tarımsal üretimin gerçekleşmesi için verimli toprak, temiz su, ideal bir tohuma ihtiyaç var. Ayrıca, iklim şartlarının uygun olması gerekir.

 

KATILAN BAZI İSİMLER

* Savaş Akcan - TÜRKTOB Başkanı

* Ahmet Özer - İTO Yönetim Kurulu Üyesi

* Mutlu Doğru - Çiftçiler Birliği Başkanı

* Mahmut Atom Duruk - TGDF Başkan Yardımcısı

* Mehmet Reis - Reis Bakliyat

* Mehmet Tevfik Dinçer - PAKDER Kurucu Başkanı

* Günhan Ulusoy - Un Federasyonu Başkanı

* Abdulkadir Kulahcioglu - Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı

* Coşkun Yıldırım - Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri

 

 

 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.