Teknolojinin gelişimi tarımın da geleceğini değiştiriyor. Biçerdöverler, traktörler, pulluklar ve diğer zirai araçların yeni rakibi artık 'akıllı makinalar' oldu.
Çiftçilerin üzerinden iş yükünü alan, çevreyi koruyan ve hasadı da artıran teknolojik yenilikler gelecekte çiftçilerin gözdesi olacak. Makineler artık neredeyse milimetrik doğrulukta ekip biçebiliyor.
Yeni geliştirilen sistemler sayesinde uydu üzerinden alınan yer belirleme sinyalleri sayesinde, 600 beygir gücünde ve 12 metre genişliğindeki araç, herhangi bir sürücüye gerek duymaksızın çalışıyor. Tarım aletleri üreticisi yetkilisi Robert Beck: ‘Bu biçerdöverin en önemli özelliği, sürücünün üzerinden ciddi bir yük alan CMOS sensörüne sahip olması. Geleceğe bir bakış, otomatikleşme sürecinin devam edeceğini ortaya koyuyor. Biçerdöver, diğer makinalarla kendiliğinden iletişime geçecek. Hasadın aktarıldığı taşıyıcı aracın doluluk oranı sürekli ölçülecek; bu ölçümlerle elde edilen veriler ışığında yeni taşıyıcı aracın çağrılması için en uygun zaman belirlenecek . ‘ diyerek sistemin avantajlarından bahsetti.
KTBL şirketi, akıllı makinaların tarıma, çiftçiye ve çevreye etkisini geniş kapsamlı bir şekilde araştırıyor. Büyük zirai makinalar geniş alanları daha etkin bir şekilde işleyebiliyor. Çiftçi, işini daha erken bitirebiliyor. Daha az yakıt tüketilirken, karbondioksit salımı da düşürülüyor. Uzmanlar, bu tarım makinası trendlerinin askeri alandan aktarıldığına da dikkat çekiyor. KTBL'den Margit Scheller:
"Önümüzdeki en geç 15 yıl içinde insansız uçak teknolojisini kullanır hale geleceğiz. İnsana gerek duymaksızın toprağın ve ürünün koşullarını, atılması gereken adımları saptayabileceğiz." diyerek önümüzdeki yıllarda uzaktan kumanda edilebilen cihazlar ile tarımın ve üretimin gerçekleşeceğini belirtti.
Yeni akıllı ziraat makinalarının çevre dostu ve çiftçinin işini kolaylaştırıcı olmakla kalmadığını vurgulayan uzmanlar, yeni teknolojinin işgücü ihtiyacını azalttığını da söylüyor.
Hayal Senem Sayan
Deutsche Welle