Çiğ süt üretimi yapan üretici ve üretici örgütleri ile alıcılar arasında imzalanan çiğ süt alım satım sözleşmesi ile üretimin sürdürülebilirliği ve fiyat istikrarının sağlanacağı bildirildi.
Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, dün yaptığı açıklamada, Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik'le birlikte süt üreticileri için yeni bir dönemin başladığını ifade ederek, "Bakanlığımızca 2016 yılında sözleşme yapılmadan pazarlanan sütler ve soğutulmadan pazarlanan sütlerin destekleme dışında bırakılacağı planlanmaktadır" dedi.
Şenol Günday, Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik'in 16 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, çiğ süt üretimi yapan üretici/üretici örgütleri ve alıcılar arasında akdedilen çiğ süt alım satım sözleşmesi ile ilgili usul ve esaslar hakkında bilgi verdi. Süt üretenlerle ilgili yeni bir dönem başlayacağını aktaran Günday, yönetmelikle ilgili çalışmaların hassasiyetle yürütüleceğini dile getirerek, şunları söyledi: "Bakanlığımızca 2016 yılında sözleşme yapılmadan pazarlanan sütler ile soğutulmadan pazarlanan sütlerin destekleme dışında bırakılacağı planlanmaktadır"
KALİTE ARTACAK
Yönetmelikle sanayiye arzın güvenli hale geleceğini belirten Şenol Günday, "Üretimin sürdürülebilirliği ve fiyat istikrarı sağlanacak. Çiğ sütte kalite artacak. Sözleşmeler üretici-üretici örgütleri ile süt işleyen tesisler arasında düzenlenecek. Sözleşme süresi en az 6 ay en fazla 1 yol olacak" diye konuştu. Günday, yönetmelik hükümleri kapsamında sözleşmeli olarak süt almayan alıcılar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezai hükümlerin uygulanacağını bildirdi
Milliyet