Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Kısım Başkanı Prof . Dr. Uğur Günşen, şaptan korunmak için çiğ süt içilmemesini önerdi .
Şap hastalığının hayvanlardan insanlara geçebildiğine değinen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Kısım Başkanı Prof .Dr. Uğur Günşen, şu an görülen şapın Türkiye'de bundan önce görülmeyen bir aşağı tip olduğunu ifade etti . Bu çeşitli aşağı tip için yepyeni aşıların bakanlığın alakalı birimleri tarafından üretildiğini ve bu aşıların hayvan sahiplerine dağıtımının başladığını anlatan Günşen, şap hastalığının 3 çeşitli yol ile bulaşabildiğini ifade etti .
Günşen, "Şap, hastalıklı hayvanla doğrudan temas şeklinde bulunarak ve hava yöntemiyle bulaşabilir. Bir öbür üçüncü öğe ise, doğrudan yol dediğimiz hayvan altlıkları, ot, sap, saman ve çiğ sütün elde edilişindeki temizlik ve hijyen şartlarına dikkat edilmeden yapılacak olan işlem esnasında bulaşması. Şap hastalığından korunmak için önce hasta hayvan nakillerinin tamamıyla durdurulması gerekiyor . Hasta hayvan ve hasta hayvan olduklarından kuşku edilen hayvanların birbirleri ile benzer meydanda bulundurulmaması gerekli . Barınakların içersine ve giriş çıkışlarında hayvan bakıcılarının hijyenik koşullarına dikkat edilmelidir. Hayvan bakıcılarının çeşitli barınaklara girerken çeşitli elbise giymeleri ve temizliğe dikkat edilerek giriş çıkma yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor " diye konuştu .
Hasta hayvanlardan ele geçirilecek çiğ sütlerin imha edilmesi gerektiğini destekleyen Günşen, " Esasen Türkiye'de çiğ süte kritik bir eğilim var. Hastalıklı hayvanların bilhassa ağız akıntılarıyla bulaşmış olan ot, sap, saman ve yem maddelerinin yakılarak imha edilmesi gerekir. Yeniden hasta hayvanlardan ele geçirilecek etleri tüketmekle alakalı herhangi bir mahzur olmadığını belirtmem gerekir. Ne var ki hayvanın deri ve tırnaklarıyla birlikte boynuz bölümünün dezenfektesine dikkat edilmeli. Çiğ sütün şüphesiz kullanılmamasını bir kez daha vurgulamak isterim. Hastalıktan kuşku edilecek hayvanların mutlaka sağlıklı hayvanlardan ayırt edilmesini, ama şap hastalığından kuşku edilen yerlerin yakınında olan çiftliklerden dahi ele geçirilecek olan çiğ sütlerin mutlaka ısıl işlemden geçirilerek tüketilmesi gerekli " diye sohbet etti .
İHA