Bilim adamları daha sağlıklı gıdalar yetiştirilmesi için bir tür anti-oksidan olan selenyumun tarım ürünlerine eklenmesini öneriyor.
Selenyum mineralinin yaşam süresi ve kanserle mücadelede önemli olduğu belirtililirken, ABD gibi bazı ülkelerde toprak selenyum açısından doğal olarak zengin olduğu için, bu madde tahıl ürünleri aracılığıyla insan vücuduna yeterli miktarda geçebiliyor. Ancak Kuzey Avrupa, Türkiye, Yeni Zelanda ve Afrika ile Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde, selenyumun topraktaki yoğunluğu oldukça azalmış durumda. Bazı araştırmacılar bu durumu dengelemek için tahıl ve pirinç gibi ürünler yetiştirilirken toprağa selenyumlu gübre verilebileceğini belirtmektedir.
Ancak yöntemin ne derece etkili olduğuna ve maliyetinin uzun vadedeki sonuçlarına değin kaygılar da yok değil. Kimyasal olarak sülfüre benzer özellikler gösteren selenyum maddesi genelde daha çok cam üretiminde kullanılıyor. Ancak doğal biçimde oluşan selenyum elementinin insanların beslenmesinde de önemli bir rolü var.
Selenyumun özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve yaşlılıkta hafızanın taze kalmasına yardımcı olduğu da biliniyor.
Hayal Senem Sayan
BBC