PATATES VE SOĞAN`A DESTEK FİYATLARI DÜŞÜRÜR

Patates ve soğan destek programına alındı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bu destekleme modeli ile iki üründe daha standart üretim planlaması sağlanacağını kaydederek, bu planlama ile tüketiciye yansıyan fiyatların da net bir şekilde düşeceği değerlendirmesinde bulundu.

Milli Tarım Projesi kapsamında 2017'de uygulanacak destekleme modeline göre 941 tarım havzasında hangi ürünlerin destekleneceğini açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Tarım faaliyetlerinin planlama çerçevesinde yapılması, toprakların boşa ekilmemesi ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için hayata geçirilecek." 

115 MİLYON TON ÜRETİM

Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı ve yem bitkilerinden oluşan 19 ürün bazında değerlendirme yapıldı. Bakan Faruk Çelik'in açıklamasıyla bu destekler kapsamında olan 19 ürüne, patates ve soğan ilave edildi. Tarımın geleceğinin herkesin meselesi olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, olumlu olarak fikirlerini beyan eden ve deneyimlerini ortaya koyan milletvekillerine teşekkürlerini iletti.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ının tarımda istihdam edildiğini, dünyadaki yoksulların yüzde 75'inin ise birincil geçim kaynağının tarım sektörü olduğuna dikkati çeken Çelik, her yıl 1,4 milyar ton gıdanın israf edildiğini ve dünyadaki en zengin yüzde 20'lik dilimde yer alanların toplam gıdanın yüzde 77'sini tükettiği bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazisi bulunduğunu belirten Çelik, şunları dile getirdi: "14,6 milyon hektarlık meramız, bir milyon hektarlık su alanımız, 2 milyonun üzerinde ÇKS'ye kayıtlı çiftçimiz var. Bunun neticesinde de 115 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştiriyoruz. 24 milyon ton hayvansal üretim gerçekleştiriyoruz. 147 milyar liralık tarımsal hasılamız var. 16,8 milyar dolarlık da ihracatımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunları yaparken, tarım kesimine 90 milyar liralık, yani AK Parti iktidarları döneminde, 14 yıllık dönem içerisinde tarım kesimine 90 milyarlık bir destek verdiğimizi burada belirtmek istiyorum." Çelik, "Fındıkla ilgili üreticilere dekar başına 170 lira destek vermeye devam ediyoruz. Şu anda fındık fiyatları çok iyi. Fındıkla oynayanlarla oynayacağımızı söylüyorum. Bunu da açıkça burada ifade ediyorum" diye konuştu.

İKİ ÜRÜN EKLENDİ

Milli Tarım Projesi, prim desteği olan ürünleri kapsıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, prime ek olarak ülkede arz açığı olan, stratejik öneme sahip ürünlerin desteklendiğini söyledi. Bu ürünlere ek olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıklamasına göre, patates ve soğan eklendi. Bayraktar, "Patates Türkiye'de yılda yaklaşık 4.8 milyon ton üretiliyor. Bu üretim gerçekleştiğinde patatesin fiyatı 0,20 kuruşlara iniyor. Üreticiler ise bu üretim seviyesine ulaşıldığında başka bir ürün ekmeye yöneliyor. Üretim kesildiğinde ise patatesin fiyatı fırlıyor. Bu destek üreticilere standart bir üretim planlaması sunacak'' değerlendirmesinde bulundu. Patateste ülke ihtiyacının 4.1 milyon ton, soğanda ise 1.9 milyon ton olduğunu kaydeden Bayraktar, standart bir üretim sağlanırsa tüketiciye yansıyan fiyatların da düşeceğini açıkladı.

TARIMSAL HASILA 147 MİLYAR TL

Türkiye'de 16 milyon kişi geçimini tarımdan sağlıyor. Tarımda kişi başına yıllık milli gelir 3 bin 300 dolar civarındadır. Tarıma 14 yılda 90 milyarlık destek sunuldu. 147 milyar TL'lik tarımsal hasıla, 16,8 milyar dolarlık ihracat yapıldı. 2016'da genç çiftçilere hibe projesi kapsamında 15 bin projeye 450 milyon TL'lik hibe desteği verildi. Destekler 2018'e dek sürecek.

WTO İZİN VERMİYOR

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, patatesin ağır bir ürün olması sebebiyle çok fazla ihracat yapılamadığını belirtti. Soğanda ise, Rusya'nın önemli bir alıcı olduğunu kaydeden Bayraktar, turunçgiller ve elmada da ihracat desteği sağlandığını ama Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) haksız rekabete neden olduğu için ihracat iadelerine müsaade etmediğini söyledi.

Karar
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.