PAMUKTA İTHALAT SIKINTISI

Türkiye'nin pamuk üretiminde geldiği nokta hem çiftçileri hem de tüketicileri düşündürüyor.

 Üretim ihtiyacın sadece 3'de birini karşılarken 10 yıl evvel 750 bin hektarda pamuk tarımı yapılırken günümüzde ise pamuk tarımı yapılan alanın 450 bin hektara gerilediği görülmektedir.

 Yılda 850 bin ton lif pamuk elde edilirken şu an yılda 450- 550 bin ton lif pamuk üretilebiliyor. Yılda ortalama 1 milyon ton pamuk ithal ettiğimiz düşünüldüğünde ise Türkiye, bu pazarda lif uzunluğu ve kalitesi sayesinde marka olan Ege pamuğu aracılığıyla söz sahibiyken uygulanan fiyat politikaları nedeniyle pamukta ithalatçı konuma geldiği gözler önündedir.

 İthalatın artmasına rağmen pamuk veriminin de artmasında son yıllarda sertifikalı tohum kullanımı, modern ekipman ve arazi ölçeklerinin büyümesi gibi faktörler etkili olurken devlet teşvikleriyle tekstil ve konfeksiyon üretim kapasitesi yüksek seviyelere ulaştığı için Türkiye'deki pamuk üretimi, tekstil ve konfeksiyon kapasitesinin altında kalarak ithalatı zorunlu kıldığı bilinmektedir.

 Pamuktaki dışa bağımlılığın ve üretim sorunun aşılması için çiftçilerin beklentileri ise 55 kuruştan 65 kuruşa yükseltilen primin 1 liraya çıkarılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, ithal pamuktaki sıfır gümrüğün kaldırılması gibi taleplerden oluşurken pamuk üretiminde alarm zilleri çalmaya devam ediyor.

                                                                                                                               Hayal Senem Sayan

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.