PALM YAĞINI BİLİM KURULU İNCELİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Palm yağına ilişkin iddiaların araştırılması için bilimsel komisyon kuruldu. Gıda fiyatlarına müdahale içinse bakan arkadaşlar çalışıyor' dedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, palm yağına ilişkin iddialara dönük, rastgele tartışmaların yapıldığını, konu sağlık olunca bu tip değerlendirmeleri saygıyla karşıladıklarını belirterek, bu konuyla ilgili bilimsel bir komisyonun kurulduğunu söyledi.Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde (TİGEM) "Yerli Sebze Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi" ve "Damızlık Hayvanlara Embriyo Transferi Projesi" konusunda düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı. Çelik, palm yağı konusunda şunları söyledi.

Kısa sürede açıklanacak

"Araştırma çok da uzamayacak, kısa süre içerisinde gerekli çalışmaları kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Ama ilk etapta 'Bu boyutlarıyla bir tehlike arz etmediği, belli bir santigrat derecede, 240 derecede ancak bu ve benzer mahsurların  çıkabileceğini, oysa üretilen tüm mamullerde böyle bir ısının söz konusu olmadığı' şeklinde bir ön değerlendirmeleri var. Ama biz insan sağlığını ilgilendiren böyle önemli bir konuda yüzeysel bir değerlendirmeden ziyade bilim komisyonunun çalışmasını hızlı bir şekilde tamamlamasını bekliyoruz. Oradan en doğru açıklamayı da kamuoyuyla paylaşmış olacağız."

"Ette dışarıya bağımlılık sona erecek"

Bakan Faruk Çelik, "Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatıyoruz. TİGEM'in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı inek, kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak" dedi. Çelik, şu anda 400-500 bin büyükbaş hayvan ithalatı yapıldığını belirterek, embriyo transferiyle amacın Türk hayvancılığını dışa bağımlılıktan kurtarmak olduğunu söyledi. Çelik, "Hayvan varlığımızı kendimiz temin edince de fiyat belirleme konusunda elimiz daha esnek olacak" dedi.

Domates ve biberde 'yerli tohum' hamlesi

Bitkisel üretimin temelini tohumculuğun oluşturduğunu, sebze tohumu ihtiyacının yüzde 50'sinin yerli üretimle karşılandığını belirten Çelik, hububatta bu oranın yüzde 80'leri aştığını belirtti. Sertifikalı tohum üretiminin 2016'da 1 milyon tona ulaştığını, 70 ülkeye tohum ihracatı yapıldığını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Buna karşın yılda 90 milyon dolarlık sebze tohumu ithal ediyoruz. Hububattaki başarımızı, sebze tohumunda da göstermemiz gerektiği inancıyla TİGEM ilk defa yerli sebze tohumu üretimek için hazırlıklarını tamamladı. Antalya Boztepe'de domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavun çeşitlerinde yeni hat ve çeşitler geliştirilerek üreticilerimizin ihtiyacına sunulacak."

Bakan Çelik, 2018'den itibaren destekleme için sertifikalı tohum şartının aranacağını hatırlattı. 

Çelik, "Yerel tohumlardan vazgeçiliyormuş gibi değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar kesinlikler doğru yaklaşımlar değil. Amacımız yerel tohumlarımızı sertifikalı tohuma dönüştürmek" dedi.

Gıdada aracıya müdahale

Tarım ürünlerinde üreticiden tüketiciye giden yolda aracıların kaldırılmasına yönelik bir çalışmanın söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tarladan 1 liraya çıkan bir ürün, eğer pazarda 5 lira ise bundan çiftçi kazanıyor anlamı çıkmaz. Tarımsal ürünler açısından 1 lira ile 5 lira arasındaki farka baktığınız zaman çok emeğin olmadığı, çok alın terinin olmadığı bir sektörün, bir zincirin çok daha fazla gelir elde ettiğini ve gıda enflasyonuna dönüştüğünü görüyoruz."

Gıda enflasyonunun sanki üretenlerin oluşturduğu bir tabloymuş gibi bazı çevreler tarafından takdim edilmesinin kendilerini rahatsız ettiğini dile getiren Çelik, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

Çelik, "Üreticinin elinden çıktıktan sonraki zincire müdahale şart, mutlaka müdahale yapılmalı, buradaki haksız kazancı sağlayanlarla ilgili bir çalışma yapılmalı. İlgili bakan arkadaşlarımız da o alanda çalışıyor. Zincirle ilgili, bu pahalılığı, bu enflasyonu, bu artışı, haksız kazancı sağlayan zincirle ilgili diğer bakan arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.