OVAYA UYGUN MISIR ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından da desteklenen bir proje kapsamında ıslah çalışmalarına devam edilen yeni mısır çeşitleri ile İç Anadolu Bölgesi şartlarına uygun adaptasyon kabiliyeti ve verim potansiyeli yüksek, kaliteli, hastalık ve zararlılara mukavim tohumlar elde edilecek.

Geliştirilmekte olan mısır çeşitlerinin tarla tanıtım programına TAGEM proje sorumlusu Türkan Ünlü Aydemir, Konya Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili M.Namık Köklüsoy, ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Proje Yönetmeni Doç.Dr. Ahmet Tamkoç ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ahmet Tamkoç, projede esas hedefin Orta Anadolu şartlarına uygun kalite ve verimi yüksek dane ve silajlık mısır çeşitlerinin elde edilmesi olduğunu belirterek, bunun ekonomiye katkısının çok önemli olacağını ifade etti.

Konya Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, yereldeki firmaların Ar-Ge’ye yönelik çalışmalarının Türk tohumculuğu açısından çok değerli bir çalışma olduğunu belirterek, Türk Tohumculuğunu bir üst lige taşıyacaklarını belirtti.

Türkiye’nin daha önce tohumculukta yüzde 85’lere varan oranda dışa bağımlı olduğunu, yakın yıllarda devletin desteği ve özel sektörün devreye girmesiyle bunun yüzde 10’lar seviyesine düştüğünü belirten proje sahibi Özkan Taşpınar, mısır tohumunda dışa bağımlılığın bu projeler ile bitirileceğini söyledi. Taşpınar “Yabancı tohum çeşitlerinin fiyatı firmalara göre değişmekle birlikte kilogramı 20-25 dolara kadar çıkmaktadır. Ülkemiz kaynaklarının yurt içinde kalması ve melez mısır çeşit sayısının artırılması adına yerli özel sektörün hızlı bir şekilde çeşit geliştirerek, bunu ticarileştirmesi gerekir. Bizim amacımız ülkemizin ihtiyacı olan mısır tohumlarını yurt içinde üreterek kendi çiftçimizi desteklemek ve bu tohumları ihraç etmektir. Burada bu anlamda devlet, üniversite ve özel sektör işbirliğinin güzel bir örneğini görmekteyiz’ diyerek projeye emek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili M.Namık Köklüsoy ise tohumculuğun önemine karşılık KTB olarak 12,6 Milyon TL’lik bir yatırımla tohumculuk firmalarının alt yapı ihtiyacının karşılanacağını, üretici ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu çeşitlerin geliştirileceğini ve üniversite sanayi işbirliğinin destekleneceği belirtti. Köklüsoy, bölgenin Ar-ge kapasitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak ‘Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi’nin kurulması çalışmalarında da son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Toplantı geliştirilmekte olan çeşitlerin tarlada incelenerek, katılımcılara bilgi verilmesiyle sona erdi.

Yeni Konya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.