ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cemal, beyin tümörü nedeniyle öldüğü sırada gebe olan sakız ırkı koyunun 75 günlük kuzusunu, 15 yıldır öğrencileri için saklıyor.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cemal, anne karnından alınan 75 günlük sakız ırkı kuzuyu, formaldehit (kimyasal sıvı) dolu kavanozda, 15 yıldır bekletiyor.
“ÖĞRENCİLERİMİZ CİDDİ BİR ŞAŞKINLIK YAŞIYOR”
ADÜ Ziraat Fakültesi’nde 1998 yılında göreve başladığını ifade eden Prof. Dr. İbrahim Cemal, fakültede yetiştirilen koyunlardan birisinin beyninde tümör olduğunun anlaşıldığını söyledi. Tedavisi imkansız olduğu için gebe olan koyunun incelenmek üzere kesildiğini açıklayan Prof. Dr. Cemal, 2000 yılından bu yana kavanozda tuttuğu ölü kuzu hakkında şunları söyledi:
“Ziraat Fakültesi’nde göreve başladığım günden bu yana, yok olmaya yüz tutan Sakız, Karya ve Çine Çaparı gibi ırkların yaşatılması için mücadele ediyoruz. Eğitim için fakültede bakılan sakız ırkı bir koyun rahatsızlanınca, incelemeye aldık. Beyin tümörü olduğu anlaşılan gebe koyunun tedavisi mümkün değildi. Kesmek zorunda kaldığımız koyunun 75 günlük kuzusunu eğitim için saklamak istedim. Formaldehit isimli sıvı içerisinde, 15 yıldır saklıyorum. Öğrencilerin koyunlarda gebelik süresi ve kuzusunun gelişimini anlamaları için bunu gösteriyorum. Bu kuzuyu gören öğrencilerimiz ciddi bir şaşkınlık yaşıyor. Böylelikle koyunların gebelik süresinin 5 ay olduğunu ve ırkların önemini daha iyi anlayıp, unutmamalarını sağlıyorum.”
Aydın Denge