Ulubey ilçesinde Japon armudu olarak da bilinen 'Naşi' meyvesi tarımı, hızla yaygınlaşıyor.
Ulubey'de 7 yıl önce Tarık Çoruk isimli girişimci tarafından üretimine başlanan elma, kavun ve dut aromalarını barındıran naşi meyvesinde fidan sayısı 15 bini aştı.
Üreticiler, ilçede her yıl yeni fidanlıklarla üretim alanı biraz daha genişleyen naşinin ülkenin önemli üretim merkezinden biri haline geleceğini, fidan sayısının artmasıyla pazarlama sorununun ortadan kalkacağını belirtiyor.
İlçedeki ilk naşi fidanlığını kuran Çoruk, yaptığı açıklamada, 10 yıl önce bir Uzak Doğu seyahatinde tattığı meyvenin, Türkiye'de yetişmesinin mümkün olduğunu öğrendiğini söyledi.
Naşiyi üretmek için harekete geçtiğini anlatan Çoruk, 'İlk fidanlığı 7 yıl önce ilçede kurdum. İlerleyen dönemde ikinci bir fidanlık daha oluşturdum, şu an yaklaşık 3 bin naşi ağacım var. Zamanla ilçede üretim giderek arttı, şu an ilçe merkezi ve köylerinde yaklaşık 15 bin naşi ağacı var, sayı giderek artıyor.' dedi.
Naşi'nin aroması ile diğer armut türlerinden çok daha lezzetli ve dayanıklı olduğunu ifade eden Çoruk, meyvenin, tanındıkça üretiminin artacağına inandığı kaydetti.
- Getirisi yüksek
İlçede akaryakıt işletmeciliği yapan ve iki yıl önce bin ağaçlık naşi fidanlığı kuran üretici Tahir Karahan ise bölgenin iklim ve toprak yapısının yumuşak çekirdekli meyveler için çok uygun olduğunu söyledi.
Naşi'nin toplanmasının ardından uygun koşullarda 7-8 ay depolanabildiğini aktaran Karahan, 'Çok lezzetli ve gelir getirici bir ürün. Tavsiye üzerine ben de fidanlık kurdum, bir ağaçtan 100 kilogramın üzerinde ürün alınabiliyor, fidanlık kurmak isteyen bazı kişileri tanıyorum, birkaç yıl içinde fidan sayısı ikiye katlanır diye düşünüyorum.' dedi.
Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman ise Ulubey'de Naşi üretiminin arttığını belirterek, 'Japon armudu çok lezzetli, dayanıklı, bakımı kolay ve ekonomik getirisi yüksek bir meyve, ilçede üretimi her geçen yıl artıyor, pazarlama sorunu aşmak için fidan sayısının artması gerektiğini düşünüyoruz. Üreticiler henüz ürünlerini marketlerde satabiliyor, ihracatçı firmaların bölgeye gelebilmesi için fidan sayısının çok daha artması gerekli.' değerlendirmesinde bulundu.
Naşi'nin Türkiye'de yetiştirilen armut türlerine göre daha dayanıklı olduğunu, bu nedenle son yıllarda daha fazla tercih edildiğini kaydeden Kahraman, şunları söyledi:
'Naşi üzerinde benekleri bulunan bir elma tipinde ve armut ile kavun karışımı farklı bir aromaya sahip meyve. Hasadı temmuzda başlıyor Eylül'e kadar sürüyor, şeker oranı çok yüksek, gevrek, sulu bir ürün. Dondurma üretiminde önemli bir meyve aslında. Bölgemiz içinde uygun bir ürün. İlerleyen dönemde üretiminin artacağını düşünüyorum.' dedi.
Haberler.com