Çine Ovası'nın ana ürünü mısırda baş gösteren ve henüz ne olduğu bilinmeyen hastalık, çiftçileri hüsrana uğrattı. Hastalık, mısırları hasat edilemez hale getirirken, dekarda bir buçuk ton rekolte bekleyen çiftçinin tüm umutlarını yok etti.
Çine Ovası’nın ana ürünü mısırda baş gösteren ve henüz ne olduğu bilinmeyen hastalık, çiftçileri hüsrana uğrattı. Hastalık, mısırları hasat edilemez hale getirirken, dekarda bir buçuk ton rekolte bekleyen çiftçinin tüm umutlarını yok etti.
Çine Ovası’nın bir kısmında yoğun bir şekilde görülen bu hastalık çiftçileri şaşkına çevirdi. Hiç karşılaşmadıkları hastalık ile nasıl mücadele edeceklerini bilmeyen, gelecek yıl da hastalıkla karşılaşma korkusu ile mısır ekiminde tereddüt eden çiftçi, sorunun acilen tespit edilmesini ve çözümünün bulunmasını beklerken, hastalıklı mısırları yerinde inceleyen Çine Ziraat Oda Başkanı Özkan Atıgan, “Çiftçileri hep birlikte kucaklayalım. Çiftçimizin mağduriyetini giderelim. Bu sene bu hastalık yüzünden çiftçimiz perişan oldu. Sanırım bu hastalık mantar hastalığı. Eğer mantar hastalığı ise uzmanlar tarlaya 5 sene mısır ekilemeyeceğini söylüyor. Ancak seneye ne yapılabilir, bir daha bu hastalıkla karşılaşmamak için hangi önlemler alınmalı, bunları çiftçimize aktaralım. Tarım İl Müdürlüğü ve uzman kişiler olaya müdahale etmeli. Çiftçi kazanamaz ise kimse kazanamaz, borçlar ödenmez” dedi.
Hastalığın küçümsenmeyecek boyutta olduğuna dikkati çeken Umurköy Mahalle Muhtarı Şerafettin Kaygusuz, hastalıklı mısırların verimli olmadığını, birçok hastalıktan kuruyan koçanın yere yattığını ve bu şekilde hasat yapılamayacağını söyledi. ‘’Bu mısırları ne tüccar alır, ne tavuk fabrikaları ne de yem fabrikaları almaz” diyen Kaygusuz, ne olduğu henüz bilinmeyen bir hastalığa yakalanan mısırların hayvanlara dahi yedirilemeyeceğini söyledi.
Çine Madran