Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser uyarısı ile gündeme gelen işlenmiş et ürünlerinde nitrit kullanımı, ürünlerin pazara sürülmesinde zorunluluk olurken bazı araştırmacılara göre bu durum değiştirilebilir olarak görülüyor.
Trends in Food Science & Technology dergisinde yayınlanan bir araştırmada, nitrit yerine kullanılabilecek maddeler ve diğer teknolojiler araştırıldı. Chungnam Ulusal Üniversitesi araştırmacısı Amali Alahakoona liderliğinde yürütülen çalışmada, tüketicilerin organik ve doğal ete olan taleplerinin fazla olduğu ve endüstrinin bu talebi karşılamak için hızla nitrit alternatifleri aramaya başladığı belirtiliyor.
Hiçbir maddenin başlı başına nitritin yerini alamayacağını açıklayan araştırmacılar, et endüstrisinin önünde aşılması zor bir engel olduğunu ve çözümün sadece yeni alternatifler aramakla değil yeni teknolojiler de kullanarak olabileceğini belirttiler.
Araştırmacılara göre en etkili ve doğru yaklaşım ise düşük miktarlarda nitrit kullanmaya devam etmek, diğer açıkları kapatmak için ise yeni bitki ve mikroorganizma kaynaklı ek bileşenlerin ve patojenik mikroplara karşı da engelleyici rol üstlenebilen diğer et işleme teknolojilerinin birlikte kullanılmasının faydalı olabileceği açıklanıyor.
Hayal Senem Sayan
Trends in Food Science & Technology