KALEALTI SULAMASI BASINÇLI SİSTEME DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü, Adatepe Barajı'ndan gelecek suyu basınçlı borulu sistemle, Elbistan ve Ekinözü ilçelerindeki yaklaşık 70 bin dönüm tarım arazisini sulayacak şekilde Kalealtı Sulaması Rehabilitasyon Projesi'nin hazırlıklarına başladı.

Bu sayede çiftçiler damlama veya fıskiye sistemiyle tarlalarını sulayabilecek, verim artışının yanında su tasarrufu da sağlanacak.

Projenin hayata geçmesi ile birlikte yaklaşık 4 yıldır borçları nedeniyle elektriği kesik olan ve tasfiyesi gündemde olan Kalealtı Sulama Birliği'ne üye 2 bin 400 çiftçinin arazisi yeniden suya kavuşmuş olacak.

Elbistan ve Ekinözü ilçelerine bağlı 7 mahalledeki 2 bin 400 çiftçi, Ceyhan nehrinden alınan suyun pompalarla açık kanalet sistemine aktarılması mantığı ile çalışan Kalealtı Sulama Birliği, AKEDAŞ'a olan elektrik borcundan dolayı 2012 yılından beri faaliyet gösteremiyor. Çiftçilerin sırtındaki en büyük kambur olan milyonlarca liralık borç nedeniyle Ceyhan'dan su almada kullanılan pompaların elektrik bağlantısı kesilmiş durumda. Birliğe üye çiftçiler de arazilerini sulamak için sondaj kuyularını kullanmak zorunda kalırken, birçok çiftçi de bu imkandan yararlanamadığı için sulu tarımdan vazgeçmek zorunda kaldı.

Yaklaşık 4 yıldır büyük ekonomik kayıp yaşayan çiftçilerin imdadına Adatepe Barajı'nın 1. Etap Sulaması projesi yetişti. Bölgenin en büyük barajı olan Adatepe Barajı, Elbistan-Afşin Ovası'nda yer alan 317 bin 270 dekar arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılayacak. Barajda tutulan suyun sulama alanındaki sahalara ulaştırılması için de 3 etap olarak sulama kanalı inşa edilecek.

54 bin 120 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak basınçlı borulu şebeke inşaatını kapsayan Adatepe Sulaması 1. Kısım İnşaatı ihalesini 23 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildi ve söz konusu projenin temeli de 16 Ekim 2015 tarihi itibariyle atıldı. 320 milyon TL'ye tamamlanmasını beklenen proje sayesinde Adatepe Barajı'nın suları, borulu şebeke ile Kalealtı Sulama Birliği ana kanaletlerine kadar ulaşacak.

Devlet Su işleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü de, tüzel kişiliği ortadan kalkan Kalealtı Sulama Birliği'nin sorumluluğunda olan ve bakımsızlıktan dolayı büyük oranda hasar gören açık kanalet sistemini yenilemek için düğmeye bastı. Tamamına yakınında ciddi tahribatın bulunduğu açık kanalet sistemi yerine borulu şebeke ile su ulaştırmak için kolları sıvayan DSİ 20. Bölge Müdürlüğü, 'Kalealtı Sulaması Rehabilitasyonu' isimli projenin hazırlıklarına başladı. Proje ile Adatepe Barajı 1. Kısım Sulaması'ndan ana kanalete gelen su, tarlalara ulaşmadan yer altına döşenecek borulara aktarılacak. Çiftçiler de borulu şebekeden gelecek su ile modern sulama tekniklerini kullanarak tarlalarını sulayabilecekler. Böylece binlerce çiftçinin 4 yıldır çektiği su çilesi de ortadan kalkmış olacak.

Adatepe Barajı II. Etap Sulama İhalesi bugün

Adatepe Barajı'nın II. Etap Sulama İhalesi ise bugün gerçekleştirilecek. Yaklaşık 50 bin dekar araziyi suya kavuşturacak projede 2 adet de pompa istasyonu bulunacak. Projenin tamamlanmasının ardından bölgede 36 bin dekar arazi basınçlı sulama, 14 bin dekar arazi de cazibeli sulama yöntemi ile suyla buluşacak. Ceyhan Nehri'nin batısında kalan bölgedeki yaklaşık 50 bin dekar araziyi suya kavuşturacak projenin ihalesi ise 17 Şubat 2016 Çarşamba günü Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü'nde yapılacak. Söz konusu arazilerin 14 bin dekarı cazibeyle 36 bin dekarı da ihale kapsamında yer alan 2 adet pompa istasyonundan basınçlı sulama sistemleri aracılığı ile tarlalara aktarılacak. Böylece toplam sulanacak alan 100 bin dekarın üzerine çıkacak.

100 milyonlarca liralık bu dev ihalenin ardından yine bu yıl içerisinde Elbistan'daki tarım arazilerini sulayacak Adatepe III. Etap ihalesi gerçekleştirilecek. Böylede Adatepe Barajı'nın sulama kanalı inşaatlarının ihalesi tamamlanmış olacak. Bu ihalenin tamamlanmasının ardından da Adatepe Barajı'nın sulama alanı genişliği 317 bin 270 dekara ulaşmış olacak.

Elbistanın Sesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.