Twitter

İSMİ DEĞİŞİK KENDİ DEĞİŞİK 10 BAHARAT

Sizin de muhakkak evinizde ya da çevrenizde gördüğünüz, ya da farklı tanıdığınız, hatta adını duyduğunuz bunun bir baharat adı olduğuna şaşırdığınız, oldukça değişik isimleri ve köklü geçmişleri olan bitkileri tanıtacağız.

Tarihten bu güne gelen adını belki de daha önce duymadığınız belki de parklarda bahçelerde gördüğünüz ama ne adından ne de mucizelerinden haberinizin olmadığı 10 değişik bitkiyi sizler için derledik.

İşte ismi değişik kendi değişik 10 baharat;

Ayı Sarımsağı

Anavatanı, Avrupa, Kuzey Asya, Ön Asya olduğu sanılan bu bitki eski bir ilaç ve baharat. Yüzyıllar önce tarımı bile yapılırmış. Ama günümüzde bu durum kalmamış. Kokusu sarımsak gibi kalıcı değil. C vitamini, magnezyum ve demir açısından oldukça zengin. Adının neden ayı sarımsağı olduğu merak ise henüz bilinmiyor.

Azak Eriği

Hindistan ve Güney Çin'den geldiği bilinen bu baharat M.Ö. 700'lü yıllarda ilaç olarak kullanılıyordu. Bazı kaynaklarda bu bitkinin ömrü uzattığı yer alıyor. Günümüzde kullanılan azak eriği ile ömrü uzatan azak eriğinin  ne derece özdeş olduğunu bilemeyiz.  Fakat Hindistan'da hala çok önemli bir baharat olarak kullanılıyor.  İçinde bulunan asoron maddesi, tek başına oldukça zehirli. Bu yüzden iyi bir tedavi aracı.

"ORADAN BİR TUTAM KADIN TUZLUĞU VERİR MİSİNİZ?"

Kadın Tuzluğu

Adı oldukça komik olan bu bitkinin adı fazla cinsiyetçi değil mi?  Bu bitki soğuk yerlerde yetişiyor. Baharattan çok aslında boya sanayisinde kullanılmış. Meyvesi ise oldukça faydalı.  Belki boya olarak kullanıldığı için, kadınlarla bağdaştırılıp bu isim verilmiş olabilir.

Karakafes Otu

Bu ot kırılan, çıkan, ezilen, burkulan yerlerinize iyi geliyor. Akciğer hastalıklarına iyi geliyor. Ama şuan çoğunlukla parklarda süs bitkisi olarak kullanılıyor. Bu otu Avrupalılar eczaneden satın alıyorlar. Ama maalesef bizler bu konularda çok bilinçli değiliz.

Selamotu

Romalıların en çok sevdiği baharat. Görünüş olarak kerevizin kardeşi gibi. Faydasına gelecek olursak diş çürüklerini önlüyor.  Aynı zamanda kanser ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Diyet yapanlar için yemeğe tuz yerine konur.

Şeytan Teresi

Büyük İskender'in yaptığı savaşlar sonucu tanınan bu bitki, köriye eklenen baharatlardan bir tanesi. Hindistan'da vejetaryen mutfağında kullanılıyor.  Açıkça söylemek gerekirse adının altında çok derin anlamlar var gibi duruyor.

Dövülmüş  Avrat Otu

Burada dövülen avrat mı, yoksa ot mu ayırt etmek oldukça zor. Peki bu dövülmüş avrat otu neye yarıyor?

Bahar aylarında yeşilimsi çiçekler açan, kırmızı meyvelere sahip bir bitki.  Kök ve gövdesi taze olarak veya yıkanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılır. Kurutulmuş bitki müshil, kusturucu ve idrar söktürücü olarak bilinir. Taze bitkinin kullanımı tehlikelidir.

Eşek Hıyarı

Eşek hıyarı deyip geçme;  Meyve ve köklerinden faydalanılır. Yol kenarlarında rastlamak mümkün. Ayrıca  taze yaprakları basit yaralanmalarda kanamayı dindirir.

Havacıva Otu       

      

Havadan cıvan bahsedenlerin otu havacıva otu, boyama yapımında kullanılıyor

Güvey Otu

Ağız içi yaraları, diş ağrısı, hava yutma, kepek, mide krampları gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelir.  İlk duyanın aklına güvey demek damat demek, bu güveyle o güvey aynı şey mi acaba sorusu geliyor.  Kız istemelerde tuzlu kahve yerine bunu mu veriyorlardı acaba? Şüpheli !!!

Tarim.com.tr
  • Site Yorumları
  • Facebook Yorumları Facebook Yorumları
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazılmadı. İlk yazan siz olabilirsiniz.