Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Helal kavramı, evrensel bir kavram. İslam fıkhı içerisinde tanımlananın dışında, daha da geniş bir kapsamı ele alan bir kavram dedi.
Hırvatistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye'nin "ortak ülke" olduğu 3. Dünya Helal Günü-Helal Ürünler Fuarı'na katılan Metin, fuara Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerden helal gıda üzerine uzmanlaşmış firmaların katıldığını söyledi.
Helal Ürünler Fuarı'nın önemine işaret eden Metin, helal gıda ile ilgili dünyada ciddi bir boşluk olduğuna dikkati çekerek, bunun sebebinin ise İslam ülkelerinin bu konuda bir araya gelme hususundaki yetersizliği olduğunu vurguladı.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde, 32 ülkeden oluşan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) bulunduğunu anımsatan Metin, genel sekreterliği İstanbul'da bulunan bu enstitünün etkinliğini daha yukarılara taşımasını Türkiye olarak desteklediklerini kaydetti.
Metin, bunun nedeni olarak da helal sektöründe tüm İslam ülkelerini kapsayan bir standardizasyon ve akreditasyon olmamasını göstererek, "SMIIC üzerinden akreditasyonun sağlanması bizim en büyük dileğimiz." dedi.
Helal ürün ve hizmet sektörünün önde gelen ülkelerinin ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Endonezya olduğuna dikkati çeken Metin, "Neden bu ülkeler önde görülüyor? Çünkü tedarikçi ülkeler bunlar. Nerede tedarik edilirse edilirse edilsin, İslam ülkelerinde ortak bir standardizasyon ve akreditasyon oluşmadığı sürece bizim bu alanda sağlıklı bir yapı oluşturmamız mümkün değil. Bu alanda, Türkiye'nin önderliğinde SMIIC üzerinden bunu kısa zamanda İslam ülkelerinin tamamına yayacak şekilde bir kalıba sokacağız." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı