Bilindiği üzere Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu (TKDK) tarımsal faaliyet alanlarında hibe kredi ve destekleme vermektedir. Bu desteklemeler 21 Ekimde Resmi gazetede 2016/37 sayılı tebliğname ile güncellendi ve Türkiye genelinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından hazırlanan projeler sonucunda, proje sahiplerine %50 hibe desteği verilmektedir.
Kırsal kalkınma hibesi verilen sektörler
TKDK tarafından ülkemizde dönem dönem tarım ve hayvancılık sektöründe birçok alanda hibe desteği verildi. Şimdi bu destklemelerin miktarları güncellendi ve %50 civarında hibe verilen destekler ve teşvikler aşağıda belirtilmiştir.
Açık alanda kurulacak rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir tesis kurumlarına 2,000,000 TL,
Başta alabalık veya somon gibi açık alanda kurulacak su hayvancılığına 2,000,000 TL,
Bilişim sistemlerine yönelik eğitim faaliyetlerine 500,000 TL,
Bitkisel ürünlerin depolanma, işlenme ve paketlenmesi adına kurulacak olan tesislere 1,500,000 TL,
Bitkisel veya hayvansal olarak gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması gibi tesis kurumlarına 2.000,000 TL,
Büyük veya küçükbaş yada kanatlı her tür hayvanın işlenmesi ve paketlenerek depolanmasına 2.000,000 TL
Çelik silo 1,500,00 TL
Çiftçi faaliyetlerini geliştirici yönde yapılacak olan alt yapı yatırımları için 500.000 TL
Eskimeye yüz tutmuş el sanatlarını tekrar hayat vermek adına yapılacak yatırımlara 500.000 TL
İnek, dana, düve gibi büyükbaş hayvansal yetiştiriciliği için yatırım yapacaklara 1.500,000 TL
Küçükbaş olarak koyun, keçi gibi sabit hayvan yetiştiriciliği için 1.000,000 TL
Kültür mantarı yetiştiriciliği için 1.000,000 TL
Seracılık olarak sebze veya meyve yetiştiriciliği yapan yada yapacak olanların seralarını yenilenebilir enerji sistemi ile kurmaları durumunda 2.000,000 TL
Soğuk hava depolarına 1.500,00 TL
Tohumların işlenmesi ve paketlenerek depolanması için 2.000,000 TL
Yaş sebze ve meyvenin tasnif edilmesi ve depolanması için yapılan yatırımlara 2.000,000 TL
Bu desteklemeler için 2016 yılında ayrılan bütçe kapsamında KASIM 2016 ve ARALIK 2016 aylarında da aynı bütçeden ödemeler yapılmakta olup, 2017 yılı TKDK. destekleri ve diğer yıllar için Meclis Tarafından belirlenecek olan bütçe programı dahilinde ödemeler yapılacaktır.
Hayvancılık Hibe Kredisi ve Kırsal Kalkınma Destekleri
Üretici ve çiftçiler için, büyükbaş ve küçükbaş hayvan alımları için kırsal kalınma projeleri kapsamında %100 kredi verilmez. Hayvan kredisi veya hibe almak isteyen çiftçilerin hazırlayacakları projeler dahilinde
Büyükbaş hayvancılık besicilik için %30 hibe,
Büyükbaş süt sığırcılığı alanında %40 hibe,
Koyun ve keçi yetiştiriciliği %60 hibe, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı verilmektedir. Hayvan yetiştiriciliğine hibe ve destekleme verilirken, kesimhane kurmak isteyen çiftçilerimize hibe desteği verilmez. KOSGEB'in canlı hayvan satın alma desteği vermediği gibi, TKDK'da kesimhane için destek vermiyor. Bu desteği dilerseniz KOSGEB'den alabilirsiniz. Hayvan sayılarına da değinmek gerekirse;
Büyükbaş et sığırcılığı içi en az 30 büyükbaş hayvan,
Süt üretimi yapacak çiftçilerin ise en az 10 büyükbaş hayvan,
Süt sığırcılığı ve süt mandası alacaklar için ise en düşük sayı 10 büyükbaş hayvan,
Küçükbaş hayvancılık için en az 100 koyun veya keçi, satın almak gereklidir. Bu sayılardan daha az hayvan satın alacak olanlara Kırsal kalkınma hayvan hibe desteği verilmez.
Kırsal kalkınma hayvan hibe desteği 2017 yılında sılaj çukuru, yem depolama ünitelerinin hazırlanması amacıyla da kullanılabilmektedir. Ayrıca kültür mantarı yetiştiriciliği için kompost hazırlama ünitesi kurulumu ve diğer giderler için ve makinelerin temini için kullanılabilmekte olup, balıkçılık alanında ise en az 10 ton kapasiteli tesisler kullanılabilmektedir.
Kırsal kalkınma hayvan hibe desteği başvurusu nasıl yapılır?
Tarımsal alanda hayvancılık ve geri ödemesiz hibelerden yararlanabilmek için öncelikle Tarım Bakanlığının Çiftçi Kayıt (ÇKS) sistemine kayıtlı olmanız gerekmektedir. Kayıtlı olmayanlar ve destekten faydalanamaz. Yine projenin onaylanması aşamasında hibe desteği Kırsal Kalkınma alanına verildiği için yaşadığı veya hayvancılık yapmak istediği bölgenin nüfusu 20 binden fazla olanlar başvuramazlar. Hayvan hibesi sadece kırsal bölgelere verilmektedir. Başvuru tarihi ise 2016 yılı için 04 Aralık 2016 tarhinde idi. 2017 yılı için ise Ocak ayından itibaren başvuru tarihleri güncellenecektir.
Haber Bankam